Ribnica

V Športnem centru Ribnica je bila osrednja proslava ob kulturnem dnevu 2011

Slavnostni govornik na proslavi je bil minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič.

Slavnostni govornik dr. Igor Lukšič

Ribnica – Osrednja prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v deželi suhe robe je bila v ribniškem športnem centru. Občina Ribnica in osnovna šola dr. Franceta Prešerna sta pripravili slovesnost ob zaključku projekta, ki so ga posvetili 200-letnici prihoda dr. Franceta Prešerna na ribniško šolo. Prireditev so pripravili njeni učenci, slavnostni govornik je bil minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič.

»Ob tem dnevu je prav, da se spomnimo, kdo smo, kje smo in kam gremo,» je v nagovoru poudaril slavnostni govornik. France Prešern je kot osemletni deček prišel živeti svojemu stricu Jožefu, duhovniku, na Kopanj blizu Velike Račne pri Grosupljem, ki je spadal pod dobrepoljsko dekanijo. V to vas je večkrat hodil tudi dekan Humel iz ribniške dekanije. Ta ga je na priporočilo Prešernovega strica pripeljal v ribniško šolo, ki je bila znana po tem, da je dosegala norme, bila je dvorazrednica in imela učitelja in podučitelja. V Prešernovem času je pouk v Ribnici potekal pri Štekličku, takrat se je reklo pri šolmatru. Prešern je v Ribnici ostal le dve leti in je v tem času v kraju pustil poseben pečat ponosa. Vpisan je v Zlato knjigo odličnjakov, v prvem razredu je bil kot drugi med tremi obdarovanci, v drugem pa kot prvi. Zlata knjiga, v katero je dvakrat zapisan Prešern, je danes shranjena v NUK-a. Ribniška šola ima še dve Zlati knjigi, in sicer od šolskega leta 1875/76 do 1896 , ki so jo pisali v kroniki Ljudske šole in novo zlato knjigo odličnjakov-levstikovcev od leta 1973 dalje.

Slovenski kulturni praznik so počastili tudi na osnovnih šolah v Sodražici, Loškem Potoku in Velikih Laščah, tam je prireditev pripravila občina. Turistično društvo Grmada in podružnična osnovna šola Sušje sta praznovali v nekdanji podružnični šoli na Velikih Poljanah.

Vir: dolenjskilist.si, M. G.

Komentiraj