Ribnica

V ribniškem gradu odprli razstavo: Gostilne, kot smo jih poznali nekoč

Vasja Pavlin
Vasja Pavlin
Vasja Pavlin

Vasja Pavlin, avtorica razstave

Ribnica – Sinoči, (27.6.2013) so v Muzeju Ribnica, v ribniškem gradu odprli razstavo Gostilne, kot smo jih poznali nekoč, ki odstira pregled gostilniškega vsakdana v 20. stoletju v občinah Ribnica, Sodražica in Loški Potok. Avtorica razstave je etnologinja in kulturna antropologinja Vasja Pavlin, ki v Muzeju Ribnica opravlja delo kustosinje dokumentalistke. Njeno prvo samostojno razstavo je na pot pospremil izjemen obisk, kar je dokaz, da je kultura v zadnjih letih v Ribnici naredila velike korake naprej. Za to gredo vse pohvale Občini Ribnica, Rokodelskemu centru Ribnica, ki skrbi tudi za Muzej Ribnica in galerijo Miklova hiša.

Odločitev, zakaj raziskovati ravno gostilne je bila večplastna, je uvodoma povedala Vasja Pavlin in nadaljevala: »Deloma je temeljila na bogatem gradivu Miklove in Cenetove gostilne. Deloma na že opravljenih raziskavah ribniškega trga. Deloma pa sem sledila nasvetu mojega profesorja, dr. Janeza Bogataja, ki mi je, takrat še študentki, dejal, da se je za začetek dobro lotiti teme, ki ti je domača in imaš do nje pozitiven odnos.

V procesu raziskovanja niso le dobri dnevi, pridejo tudi padci. Vrata na katera potrkaš, ni nujno, da se odpro, stvari, ki jih izveš pa kaj hitro postavijo na glavo vse tvoje vedenje o neki stvari. Imela sem srečo, slabih dni je bilo malo, ogromno pa je bilo prijetnih trenutkov in raziskovalnega veselja nad malimi in velikimi odkritji.

Za potrebe razstave sem opravila 9 intervjujev z gostilničarji, njihovimi družinskimi člani in obiskovalci gostiln. Samih sogovornikov je bilo seveda še veliko več in vsem se iskreno zahvaljujem. Obdelala sem preko 150 fotografij in evidentirala veliko dokumentov in predmetov. Že od samega začetka je bila moja velika želja, da bi bila razstava živa, da bi ljudje v naši gostilni posedeli, se v njej družili, spili kak kozarček vina in morda odigrali partijo kart ali igro šaha. Razstava je bila zato že od začetka načrtovana kot ambientalna poustvaritev gostilniškega prostora, kar nam je uspelo s pomočjo predmetov, ki so že bili del zbirke Muzeja Ribnica, predmetov, ki so bili podarjeni za razstavo in predmetov, ki so bili za razstavo posojeni. Za posojene in podarjene predmete se iskreno zahvaljujem.«

Vasja se je zahvalila tudi Anici Mohar za jezikovni pregled, Mateji Goršič za oblikovanje celostne podobe in postavitve razstave ter Romanu Zupančiču za konservatorska dela in pomoč pri postavitvi razstave.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]Na razstavi so predstavljene nekatere gostilne, ki so delovale v občinah Ribnica, Sodražica in Loški Potok v 20. stoletju. Razstava je preglednega značaja, saj osvetljuje gostilniško obrt iz več zornih kotov. Med drugim se tako seznanimo z različnimi vrstami gostiln, seznanimo se s tem, kako so se skozi čas spreminjali gostilniški prostori, pa tudi s hrano in pijačo, ki so jo gostilne ponujale. Kar nekaj pozornosti je namenjene prazniku in vsakdanjiku v gostilnah, saj so bili ljudje z gostilnami povezani od rojstva oziroma krsta pa do smrti, in naprej pogrebščine. Besedilo na razstavi dopolnjujejo fotografije in izjave, ponekod še dokumenti in predmeti.

Razstava je prvi mejnik obsežnejšega projekta Muzeja Ribnica v sklopu katerega se bodo popisale vse gostilne v naštetih občinah, v navedenem časovnem obdobju. Vsi, ki doma hranite fotografije, predmete oziroma imate zanimive spomine, povezane z gostilnami, vabljeni, da te delite z Muzejem Ribnica in v Rokodelskem centru Ribnica obiščete Vasjo Pavlin.

Vir: radio1.si

Komentiraj