Ribnica

V RC Ribnica odprli razstavo Utrinki zgodovine slovenske policije od leta 1850 do danes

Razstava o zgodovini policije v Ribnici (Foto: M. L.-S.)
Razstava o zgodovini policije v Ribnici (Foto: M. L.-S.)

Ribnica – V Rokodelskem centru Ribnica so v četrtek, 14. aprila 2016 odprli razstavo Utrinki zgodovine slovenske policije od leta 1850 do danes s posebnim poudarkom na zgodovini kočevske in ribniške policije. Razstavo je odprl direktor PU Ljubljana Stanislav Vrečar, v kulturnem programu pa je sodelovala komorna zasedba Policijskega orkestra.
Kot je povedala Darinka Kolar Osvald iz Muzeja slovenske policije, so razstavo o zgodovini slovenske policije pripravili že leta 2014 in je bila predstavljena v Murski Soboti, tokratna razstava pa je prva dopolnjena oz. razširjena. Pripravili so jo na pobudo direktorice Pokrajinskega muzeja Kočevje Vesne Jerbič Perko, ki je k sodelovanju povabila še ribniški muzej.

Poleg Kolar Osvaldove, ki je predstavila zelo bogato zgodovino slovenske policije, katere začetki oblikovanja zametkov segajo v leto 1849, ko je cesar Franc Jožef I. po francoskem vzoru potrdil ustanovitev nove varnostne organizacije – orožništva v avstrijskem cesarstvu, in Jerbič Perkotove, ki je zbrala podatke o policiji na Kočevskem, sta pri pripravi razstave sodelovala še Vasja Pavlin iz Muzeja Ribnica kot avtorica besedil o policiji na Ribniškem, ter Mihael Petrovič ml., ki je posebej predstavil tri kočevske predvojne varuhe reda: Matthiasa Jaklitscha, Rudolfa Cvetka in Kristjana Bavčarja.

Z zgodovino kočevske in ribniške policije dopolnjeno razstavo Muzeja slovenske policije so v Kočevju predstavili decembra lani, v Ribnici pa bo na ogled do junija 2016. Kot je povedala Kolar Osvaldova, sedaj pripravljajo tudi razstavo o zgodovini novomeške policije.

Vir: dolenjskilist.si, M. L.-S.

Komentiraj