Ribnica

V Muzeju Ribnica je bila premiera filma: Sita in rešeta mojstra Debeljaka

V Muzeju Ribnica je bila premiera filma: Sita in rešeta mojstra Debeljaka
Dogodek so popestrile ikone sodobnih krošnjarjev.
V Muzeju Ribnica je bila premiera filma: Sita in rešeta mojstra Debeljaka

Dogodek so popestrile ikone sodobnih krošnjarjev.

Ribnica – Letos mineva 520 let odkar je bil pridobljen cesarski privilegij, ki je  bil podlaga za razvoj krošnjarske  trgovine na širšem ribniško-kočevskem območju.

Prejšnji teden v petek, 26. oktobra 2012 so v počastitev te obletnice v Muzeju Ribnica pripravili premiero filma Sita in rešeta mojstra Debeljaka.

Film je nastal med Ribnico in Beogradom, v koprodukciji Muzeja Ribnica in filmskega studia Fira video Beograd. Režiser filma je Dragomir Zupanc, ki je na premieri povedal, da je to tretji film iz serije Slovenci v Srbiji. Zgodba pripoveduje o krošnjarski  družini Cvar-Debeljak. Kot je povedala višja kustosinja muzeja, mag. Marina Gradišnik, je bilo krošnjarstvo doslej premalo predstavljeno, v tem filmu pa je prvič v svoji več kot 500 let stari zgodovini zajeto v celoti.

[oglas tip=”200×200″]Cesarski privilegij je bil takrat dan Ribničanom in Kočevarjem, vendar se na Kočevskem po 2. svetovni vojni krošnjarstvo ni več razvijalo, Ribničani pa so iz tega ustvarili svetovno znano blagovno znamko. Namen cesarskega dvora pred pol tisočletjem je bil ohraniti poseljenost na tem območju, v bistvu je bilo to začasni ukrep za preživetje ljudi, ki so jih oblegali Turki, jih ropali in preganjali.

Krošnjar skozi zgodovino ni bil samo trgovec, temveč tudi migrant, zato so se avtorji filma obrnili tudi na Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Poleg njih sta film, ki je nastajal od meseca maja, porabili so 28 tisoč evrov, podprla še Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter Občina Ribnica.

Po filmski premieri so odprli razstavo Križem svajt so se podal’ pa sujo ruobo ponujal’, ki ponuja pregled ribniškega krošnjarjenja od patenta 1492 do danes. Razstavo si lahko v Rokodelskem centru Ribnica ogledate do oktobra prihodnje leto.

Vir: radio1.si

Komentiraj