Ribnica

V Miklovi hiši so odprli razstavo slik Metke Krašovec: Pogled. Dotik. Objem.

Odprtje razstave Metke Krašovec

Včeraj, 22.4.2010 je v Galeriji Mikova hiša v Ribnici potekalo odprtje razstave akademske slikarke in grafičarke Metke Krašovec. Na razstavi, kjer so predstavljene avtoričine slike iz obdobja 1988 – 1992, je Ana Grobler v vlogi kuratorice izpostavila poseben aspekt avtoričinih slik.

Ana Grobler: »Ta razstava Metke Krašovec ima nek aspekt, ki ga še nismo vajeni, in sicer sem iskala slike, ki imajo neko nežnost v sebi, in sicer to konkretno lezbično nežnost. Če pogledamo slike, vidimo, da so upodobljene ženski, ki se dotikata, gledata, včasih izgleda, da si celo izmenjujeta poljube. Vendar pa se Metka Krašovec s tem ne strinja, ona pravi, da je upodabljala dušo in dušo je lahko upodobila le z žensko podobo. Naj bo to duša, prijateljstvo ali lezbična ljubezen, je bistvo to, da so slike zelo nežne in da govorijo o tem, da sta ljubezen in lepota resnica.«

Metka Krašovec, akademska slikarka in grafičarka, ki je leta 1973 prejela Nagrado Prešernovega sklada in leta 1983 Jakopičevo nagrado, razstavlja  od leta 1968 dalje in je sodelovala na več kot 200 skupinskih razstavah ter preko 80 samostojnih razstavah doma in v tujini. V svojem umetniškem ustvarjanju je samosvoja, odločna in se ne ozira na prevladujoče sloge.

Avtoričinemu celotnemu ustvarjanju je skupno raziskovanje in prikazovanje skrivnostnosti, fizična prisotnost njenih predmetov in upodobljenih oseb je pomembna zato, ker nosijo sporočilo o duhovnem izrazu in transcendenci.

Razstavo v Galeriji Miklova hiša v Ribnici si lahko ogledate do 23. maja. Galerija je odprta vsak dan od 10. do 12. ure in od 16. do 18. ure.

Vir: radio1.si

Komentiraj