Ribnica

V 24. urah prehodili Ribniško planinsko pot

V 24. urah prehodili Ribniško planinsko pot

V 24. urah prehodili Ribniško planinsko pot

Ribnica – Za 24 urni pohod po Ribniški krožni planinski poti oz. po poti štirih (Gubčeve, Levstkove, Tomšičeve in Cankarjeve) brigad, so se odločili Milan Perko, Franci Andoljšek, Janko Pogačnik, Bojan Gornik, Ermin Suljanović in Dejan Šenk.

Nekateri so se ‘priprav’ za premagovanje drnov in strnov po deželi suhe robe lotili že pred tremi leti, drugim je za to razdaljo zadostovala redna ali občasna hoja. Krenili so točno ob polnoči, s Svete Ane. Drugega  za  drugim so noge nesle najprej v smeri Črnega Vrha, nato navzdol do Makoš in naprej po ravni poti do Grčaric.

Vzpon proti  Belim Stenam in Rezinskem vrhu v Veliki Gori so po šestih urah hoje zlahka opravili. S Turna so zavili proti Glažuti in Jelenovem Žlebu, krajema iz NOB-a, ki so jih domoljubni Slovenci z zlatimi črkami vpisali v svoje spomine. V okolici Velb so vkorakali na območje občine Sodražica in se po vaseh naselja Gora spustili do Kadic.

V bližnjih Benetih so se dotaknili tudi občine Bloke in kmalu zavili do hribovske vasice Novi Pot, v občini Sodražica. S tega sedla jih je višinska pot mimo Svetega Gregorja peljala proti Ortneškemu gradu, od koder se je razkrila Sveta Ana.

Na travnik pod cerkvijo z istim imenom so stopili malo pred polnočjo in izračunali, da so v manj kot 24. urah prehodili okoli 110 kilometrov, vmes pa počivali le dve uri. Hitrost hoje je bila osem kilometrov na uro, edini, ki je imel manjše težave, je bil Dejan Šenk. Kriza? „Vsak je imel težave, a smo jih skupinsko premagali,“ je dejal Milan Perko.

Vir: radio1.si

1 komentar

Komentiraj