Ribnica

Utrinki iz pustnega karnevala v Ribnici 2012

pustni karnevala v Ribnici 2012
Pustni sprevod v Ribnici 2012
pustni karnevala v Ribnici 2012

Pustni sprevod v Ribnici 2012

Ribnica – V središču dežele suhe robe sta v soboto, 18.2.2012 ob 14h in 12 min Pustno društvo Goriča vas in Turistično društvo Ribnica pripravila pustni karneval. Ribnica, ki slovi kot pokrajina vselej duhovitih in veselih ljudi, je na dogodek privabila 25 različnih društev. V goste so Ribničanom prišle še maske iz hrvaškega Prezida in Vira pri Domžalah.

Skupaj več kot 400 jih je v svoj program vpelo tudi nekatere aktualne politične dogodke. Člani VED Hrovača so pripravili “zbor prašičjih ministrov,” kateremu sta se pridružila tudi velika borca za slovenski politični vrh, Janez Janša in Zoran Janković. Ministrskem zboru so z nasveti pomagali tudi hrvaški prašiči.

Pustna skupina Lipovec je zavrtela pedala menda najdaljšega kolesa na svetu. Najštevilčnejša pa  je bila skupina Ribničanov, ki so uprizorili Kraljevino – s tlačni, kmeti in graščino. Glavni lik je bil Levjesrčni brez kraljice, s služkinjo in pribežnico v eni osebi. Tudi tokrat ni manjkal burovž, značilna ribniška pustna maska, ki je korakala na začetku sprevoda, za njim sta nastopila moška s korbači, ki preganjata zimo, povorko pa so popestrili malčki iz vrtca, mažoretke, godba na pihala.

ZVOK: Cveto Marinšek  o pustovanju

Marko Modrej o pustu v Ribnici 2012

Letošnjega pustnega sprevoda oz. karnevala, kot radi rečejo organizatorji, se je znova udeležilo veliko obiskovalcev od blizu in daleč. Pustno društvo Goriča vas, ki se jim je v sodelovanju z Občino Ribnica pridružilo še Turistično društvo Ribnica je ponovno dokazalo, da se ‘prazniku norcev’ posveti z vso vnemo. Poleg tradicionalnih ribniških pustnih mask, kot so burovž, Ribn’čani, korobači …, so se predstavili še baletniki z Vaškega vrta, kolesarji iz Lipovca, graciozne dame s klobuki, sneguljčica in 10 palčkov, grajska gospoda s tlačani, praljudje iz Hrvaške, manjkali niso niti kreatorji političnega življenja v zadnjih mesecih (Janša, Jankovič, Virant, Kučan, Stanovnik, Pahor, Erjavec), mažoretke, kostumirani Ribniški pihalni orkester, pisana množica raznih pravljičnih bitij iz vrtca Ribnica in Osnovne šole dr. Franceta Prešerna Ribnica. Vseh skupin je bilo 26, mask pa preko 350. Vse skupaj sta si z glavnega odra ogledala tudi župan Jože Levstek in pustni minister Nace. Pustno društvo Goriča letos praznuje 20 letnico delovanja. V teh letih so pripravili številne nepozabne pustne sprevode, zabave, v Ribnico pripeljali skoraj vse etnografske maske iz Slovenije in tudi tujine in kot je povedal predsednik društva, Cveto Marinšek, želijo s to tradicijo nadaljevati. Žal je bil pustni sprevod že drugič zapored v soboto tudi v Kočevju, kar za dve sosednji mesti ni najbolje.
Vir: radiokrka.com

1 komentar

  • Lepo razmišljanje ni kaj In ja že Matjaž je vse povedal ČAS je tisto!Treba si ga je vzeti, olkpoditi dnevne frustracije in postati za tiste par uric razmišljujoče oko. Jaz to najlažje dosežem pač v naravi in zato je posledično glavnina mojih fotk povezana z njo. Ker pa za naročnike delam zelo malo, pa še ne čutim tolikšnega pritiska in občutka, da mi plahni kreativnost,kajti v vsak šuting poizkušam it, kot v nekaj novega. Jasno iztočnice za delo si vedno naberem z ogledom fotografij, ki so jih posneli na isto temo že uveljavljeni predhodniki, le da ne dovolim, da njihov pogled, prevlada nad mojim pristopom in pogledom na motiv. Tako, da nič kaj ne skrbi za kreativnost, delati nove stvari je jasno da težko, sploh ob tem občutku, da je itak že vse pofotografirano ampak si že dostikrat dokazal, da veš kaj delaš in verjetno kam greš

Komentiraj