Ribnica

Utrinki iz pustnega karnevala v Ribnici 2010

Burovž - značilna ribniška pustna maska
Burovž - značilna ribniška pustna maska

Burovž

Burovž - značilna ribniška pustna maska


Že kmalu po 13. uri so se pred lovskim  domov v Ribnici pričele zbirati pustne skupine. Ob 14.10 pa se je pričel sprevod pomikati po glavni ribniški ulici. V dobri uri se je v središču dežele suhe robe odvrtel letošnji pust v Ribnici. Sodelovalo  je 530 posameznikov iz 28-tih društev, ki so v program vpeli aktualne teme. Med drugim tudi arbitražni sporazum in gradnjo džamije. Na »prižnici« se je kot običajno parkiral minister pustne povorke, napovedovalec Marko Modrej pa je, kot je v njegovi navadi, s svojimi komentarji nasmejal res ogromno množico, župan občine Ribnica, gospod Jože Levstek je pozdravil vse obiskovalce in udeležence sprevoda, podeželske žene in PD Goriča vas je najmlajše pogostilo s krofi in sokom, starejše pa pred lovskim domom. Skratka, Ribnica je zopet obudila stare običaje in končno smo spet dočakali dogodek, ki je popestril naš vsakdanjik.

Po treh letih premora sta pustni karneval skupaj pripravili ribniška občina in Pustno društvo Goriča vas, ki je bil od leta 1986 gonilna moč te etnografske in več let tudi vseslovenske prireditve v Ribnici.

Lepo vreme in mikavnost Ribnice, ki slovi kot pokrajina vselej duhovitih in veselih ljudi, je na današnji dogodek privabila 28 različnih društev, med katerimi je bilo seveda največ ribniških. Slednjim so v goste prišle maske iz hrvaškega Prezida, Vira pri Domžalah in Kostela. Skupaj 530 nastopajočih, ki so v svoj program vpele tudi nekatere aktualne dogodke, kot je arbritažni sporazum s Hrvaško, gradnja džamije, ne v Ljubljani, ampak v Ribnici.

Fantje iz Lipovca so oživljali slovenske železnice, večni mladeniči so se s kolesi zapeljali med množico, vmes so prišli črnci. Tudi tokrat ni manjkal burovž, značilna ribniška pustna maska, ki je korakala na začetku sprevoda, za njim sta nastopila moška s korbači, ki preganjata zimo, povorko pa so poestrili malčki iz vrtca in mažoretke.

FOTO

Film pustne povorke iz Ribnice 2010(vir: ribnica.info)

Vir in FOTO: radiokrka.com in ribnica.info

Komentiraj