Ribnica

Spominska svečanost ob 68. letnici zmagovite bitke v Jelenovem žlebu

Spominska svečanost Ob 68. letnici zmagovite bitke v Jelenovem žlebu

Spominska svečanost v Jelenovem žlebu

Ribnica – Ob 68 letnici zmagovite bitke v Jelenovem žlebu Cankarjeve, Gubčeve , Tomšičeve in Šercerjeve brigade, 26. marca 1943, je bila včeraj, 26.3.2011 v Ribnici pred 300 udeleženci osrednja spominska svečanost.

Udeležili so se je tudi preživeli borci teh brigad, med njimi poveljnik, general Lado Kocjan in borec , sicer dramski igralec Dare Ulaga. Slavnostni govornik je bil poslanec v državnem zboru Janko Veber.

Tega dne je bil v spopadih globoko v gozdovih nad Ribnico uničen bataljon elitne italijanske divizije Macareta, kar je bila največja bojna zmaga nad številčno močnejšim in bolj oboroženim sovragom v tem času. Borba je trajala okrog dve uri. Padlo je 105 okupatorjevi vojakov, 120 pa je bilo ranjenih. Partizani so zaplenili 190 pušk, 12 lahkih in 7 težkih mitraljezov, težki minomet, radijsko postajo. Partizanske brigade so imele pet mrtvih in nekaj ranjenih mož.

Pred spomenikom Jelenovem žlebu je potekala šolska ura, v kateri je Mirko Oražem, član ZZB Ribnica, pred dvesto pohodniki in pripadniki slovenske vojske, osvetlil dogodke izpred 68 let.

Zvok: Lado  Kocjan o dogodkih in izročilu

Vir: radiokrka.com

2 komentarja

Komentiraj