Ribnica

Smrt romskega dojenčka v romskem naselju pri Ribnici

Mati Jasna H.: Spala sem ob Amadeju, a ker nimamo elektrike, nisem videla, kaj se dogaja. (Foto: Jaka Gasar)

Ribnica – Smrt dojenčka in odvzemi otrok v romskem naselju pri Ribnici so pretresli Rome in lokalne institucije. Prizadeta družina je več let živela v ekstremni revščini, brez vode in elektrike, v leseni baraki skoraj brez pohištva. Romi in Amnesty International Slovenije pozivajo državo, naj razmere v naseljih uredi, preden se zgodi še kakšna tragedija.

Včeraj je minil mesec dni, odkar je v romskem naselju v Goriči vasi v občini Ribnica zaradi pljučnice umrl dvomesečni dojenček Amadej B. Opisi okoliščin smrti, ki s…

Celoten članek je dostopen naročnikom tiskanega ali digitalnega Dnevnika na naslovu: https://www.dnevnik.si/1042920974

Zapis na portalu ZURNAL24.SI

V javnosti v zadnjih dneh odmeva smrt dojenčka iz romskega naselja pri Ribnici brez elektrike in vode. Amnesty International (AI) Slovenije poziva oblasti, naj zagotovijo človeka vredne razmere v tem naselju. V Občini Ribnica pa s prstom kažejo na državo.

Romsko naselje v Goriči vasi pri Ribnici na Dolenjskem je že dlje časa predmet opozoril o slabih bivanjskih razmerah, veliko razburjenje pa je povzročila smrt dvomesečnega dojenčka pred mesecem dni. Umrl je zaradi pljučnice. Družina s tremi otroki je več let živela v veliki revščini, v slabo opremljeni in slabo izolirani baraki brez vode in elektrike, spali pa so na tleh na odejah. Na dojenčkovem truplu je bila vidna tudi sled ugriza podgane, je danes objavil Dnevnik.

Po njegovih navedbah je center za socialno delo dva dneva po smrti dojenčka staršema začasno odvzel še oba druga otroka in ju namestil v krizni center v Grosupljem. Kot razlog za odvzem so denimo navedli težke bivanjske razmere in nedostopnost vode, pa tudi pomanjkljivo skrb za otroke. Staršema so naložili, da uredita primernejše prostore za bivanje otrok. Takšne prostore sta potem našla v zidani hiši sorodnika v sosednjem naselju, vendar center še ni vrnil otrok. Center je že v porodnišnici odvzel otroka tudi ženski, ki je z mamo umrlega dojenčka živela v skupni baraki. Center za socialno delo Kočevje sicer trenutno pripravlja postopke za odvzem še sedmih otrok, piše Dnevnik.

V Občini Ribnica sta romski naselji v Goriči vasi in Lepovčah, kjer živi približno 150 Romov. Na Občini Ribnica menijo, da je treba sredstva za reševanje stanovanjske problematike Romov namensko usmerjati na državni ravni. Enako velja za urejanje priključkov na osnovno gospodarsko in komunalno infrastrukturo v lokalnem okolju, so navedli za STA.

Občina je po besedah v. d. direktorice občinske uprave Tine Peček sicer že lani seznanila urad vlade za narodnosti s problematiko v romskem naselju v Goriči vasi. Prav tako so župani v skupnem pismu pozvali vlado, naj sprejme ustrezne ukrepe, je izpostavila.

Pri varuhu človekovih pravic pa so že leta 2015 pozvali občino, naj romskemu naselju zagotovi dostop do osnovne infrastrukture, zlasti do pitne vode in sanitarij. Prav tako naj povabi predstavnike naselja na pogovor in jim predstavi možnosti za trajno ureditev njihovih bivalnih pogojev. Poleg tega so predlagali, da občina sprejme podrobni področni program in ukrepe v skladu z zakonom o romski skupnosti.

Občina ni upoštevala varuhovih predlogov, ker po njeni oceni ni pravne podlage za ureditev bivanjskih razmer v naselju. Varuh je zato v dopisu uradu vlade za narodnosti poudaril, da mora v primerih, kadar so pripadnikom romske skupnosti kršene njihove človekove pravice, uresničevanje človekovih pravic zagotoviti vlada. Dolžnost ukrepanja vlade po mnenju varuha velja tudi, če občina ne izpolni svoje zakonske obveznosti in denimo ne sprejme akcijskega načrta.

Pečkova je sicer pojasnila še, da sta bila predstavnika obeh romskih naselij v občini imenovana v komisijo za spremljanje položaja romske skupnosti na ribniškem območju. Ta se je 15. januarja letos sestala šele na ustanovni seji.

AI Slovenije je ogorčen nad oblastmi, saj nedelovanje na lokalni in državni ravni vzdržuje razmere brez vode in elektrike za številne romske družine. Take človeka nevredne razmere po besedah direktorice društva Nataše Posel že same po sebi predstavljajo zdravstveno tveganje, je navedel Dnevnik.

Po navedbah društva Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu že obravnava pritožbo več Romov, tudi tistih iz Goriče vasi, zaradi odrekanja pravice do pitne vode, ki je univerzalna človekova pravica.

2 komentarja

 • Nikada se promeniti necu
  probao sam, ali islo nije
  kad pozovem moje drustvo staro
  bolestan bi’ morao da pijem

  Ref.
  Jos sam uvek onaj stari
  jos me vreme pregazilo nije
  sta je covek onoga trenutka
  kad prestane da ljubi i pije

  Nek’ se peva, veseli i ljubi
  vino neka potocima lije
  od kafana i od lepih zena
  jos se niko umorio nije

  Ref.

  Takav bicu sve do sudnjeg dana
  i da mogu, menjao se ne bi’
  da jos jedan poklone mi zivot
  opet isto uradio sve bi’

Komentiraj