Ribnica

Romi iz Goriče vasi tožijo Elektro Ljubljana

Vincenc Janša, direktor DE Kočevje Elektra Ljubljana
Vincenc Janša, direktor DE Kočevje Elektra Ljubljana

Ribnica – Energetski zakon govori, da je elektrika dobrina in da ima vsak pravico do nje. To pa je  tudi osnova, na podlagi katere v vaseh Rake in Stružnica v občini Kostel kot tudi Romi iz romskega naselja v Goriči vasi v občini Ribnica zahtevajo priključitev na električno omrežje.

Vincenc Janša, direktor DE Kočevje Elektra Ljubljana (Foto: M. L.-S.)

Vincenc Janša, direktor DE Kočevje Elektra Ljubljana

Romi iz Goriče vasi so zato zoper Elektro Ljubljana vložili celo tožbo. »Ne verjamem, da bodo Romi dobili tožbo. Gre namreč za nelegalno naselje, in po zakonu jih ne smemo priključiti,« pravi direktor distribucijske enote Kočevje Elektra Ljubljana Vincenc Janša o tožbi Romov, ki so se letos spomladi oglasili na DE Elektra Ljubljana v Kočevju, da bi jih »legalno« priključili na elektriko. Nelegalno, tako da samovoljno posegajo v naprave Elektra, ki so, kot pravi Janša, »pod ključem in tudi pod napetostjo, zaradi česar je takšno ravnanje tudi nevarno«, so Romi to sami že večkrat naredili, delavci Elektra pa so jih tudi vedno znova odklopili.

Romi Elektro zato zdaj tožijo zaradi odrekanja pravice do osnovne dobrine, ki je tudi elektrika, pri čemer se sklicujejo na nujno oskrbo. Zakon namreč omogoča napeljavo elektrike tudi pomožnim in občasnim objektom, ki pa ne smejo biti bivalni. »Če je v občini posluh za to, lahko to naredimo,« pravi Janša. Tako so s soglasjem občine Kočevje, ki plačuje tudi porabo elektrike, napeljali električni priključek za sanitarno enoto v romskem naselju Mestni log, ki je sicer prav tako nelegalno, kot je romsko naselje v Goriči vasi. Vendar pa je v ribniški občini stanje povsem drugačno. Občina bi namreč rada Rome iz Goriče vasi tudi zaradi nevarnosti, ker tam živijo pod daljnovodom, preselila na drugo lokacijo.

Povzeto iz članeka, ki je bil objavljen v 42. številki Dolenjskega lista

1 komentar

  • Spoštovani g. Janša !

    Glede Vaše izjave o napeljavi elektrike na podlagi stavka iz zgornjega zapisa -citiram :”Zakon namreč omogoča napeljavo elektrike tudi pomožnim in občasnim objektom, ki pa ne smejo biti bivalni ” se ne strinjam !
    Sprašujem Vas ali je romsko naselje pred Otavicami legalno ? Kot vemo so v naselju tri črne gradnje v katerih stalno živijo Romi, pa ste jim kljub temu priklopili elektriko , poleg tega pa je še celotna trasa med Goričo vasjo in omenjenim naseljem zgrajena na črno !!! Kdo torej koga farba ? Kdo laže? Dejstva govorijo proti vaši izjavi ! Ni čudno, da Vas tožijo, ko imate različne vatle za enake primere.
    Upam, da boste podali jasen odgovor o razlikah med primeroma zakaj so izjeme in kako je možno obiti zakon !

Komentiraj