Ribnica

Ribniški župan Jože Levstek čestital občanki Marjeti Zidar za 100 let

Ribniški župan Jože Levstek čestital občanki Marjeti Zidar za 100 let

Visoki jubilej občanke Marjete Zidar

Ribnica 17. junija letos je Marjeta Zidar dopolnila zavidljivih 100 let. Rojena je bila v Dolenjih Lazih, poročena v Breže, sedaj pa stanuje v Domu Marije in Marte v  Logatcu.

Čeprav je za njo že mnogo življenjskih preizkušenj nikakor ne kaže svojih let. Še zmeraj je nasmejana in bistrih misli. Na dan svojega praznovanja pa je bila še toliko bolj radostna, saj so bili ob njej tudi tisti domači, ki so rodno domovino zapustili že pred mnogimi leti. Kar 12 jih je za njen osebni praznik pripotovalo iz Kanade, Toronta.

Njeno otroštvo se je končalo kmalu po končani osnovni šoli, ko jo je oče še mladoletno oddal v zakon Janezu Zidarju. Po poroki je prevzela vlogo gospodinje v svojem domu in hkrati skrbela tudi za moževega očeta ter brate. Janez Zidar je namreč v poletnih mesecih kruh služil s prodajo suhe robe po krajih stare Jugoslavije in Avstrije, zato je domača opravila v skrb prepustil svoji izbranki.

Zakon med Marjeto in Janezom so dopolnjevali otroci. Prvorojeni deček Lojz je sicer umrl kmalu po rojstvu, je pa za njim privekalo na svet še 6 otrok (Angelca, Ivanka, Janez, Stane, Francka ter Pavlina). A družinska sreča ni trajala dolgo. Dvaintridesetletna Marjeta je namreč v prometni nesreči izgubila svojega moža. Njena življenjska vloga se je tako ponovno spremenila. Poleg mame je prevzela tudi vse naloge očeta. Sama je skrbela za domačijo in vzgajala otroke. Ti so kasneje odšli po svetu, sama pa je ostala v domači hiši s sinom.

Kljub težki življenjski zgodbi iz njenih oči sije ta sreča in volja do življenja. Še pri svojih 87-ih je sama skrbela zase in, kot radi poudarijo njeni domači, opravljala tudi vsa hišna opravila. Nato je svoj drugi dom na jesen življenja našla v Domu Marije in Marte v Logatcu.

Na vprašanje, kako se počuti ob tem res visokem življenjske jubileju, je odgovorila: »Zadovoljna sem in vesela.« In to je zagotovo dober recept za vse tiste, ki si želimo, da bi zajemali življenje s polno žlico ter ne glede na ovire, na katere naletimo, z visoko dvignjeno glavo ter nasmejanim obrazom dočakali vsaj 100 let.

Vir: ribnica.si

Komentiraj