Ribnica

Ribniški Rom Danilo Hudorovič spet stavka

Pred stavbo občine Ribnica so, tokrat četrtič v nekaj letih, začeli protestirati Romi iz nelegalnega romskega naselja Goriča vas. V bližino vhodnih vrat, v kot, poleg zabojnika za smeti, so postavili stol in mizo. »Prišel sem z družino in bom tu vztrajal, dokler ne bom od občine ali države dobil neprofitnega stanovanja,« pravi Danilo Hudorovič.

Danilo Hudorovič

Danilo Hudorovič

Ribniški Rom Danilo Hudorovič se je znova utaboril pred stavbo Občine Ribnica, kjer skupaj z ženo zahtevata rešitev svojega stanovanjskega problema. Hudorovič, ki je nekajkrat brez uspeha stavkal že lani, je svoj »obisk« napovedal že aprila, čakal pa je le še na lepo vreme. Ker je občina pred letom zagradila zemljišče okoli stavbe, si je stavkajoči pred zgradbo prinesel stol in čaka na novinarje.

Danilo Hudorovič pravi, da prosijo Občino Ribnica, naj jim da v najem stanovanje, saj ima štiri prazna stanovanja, država pa ima v Ribnici prav tako štiri prazna stanovanja, medtem ko oni živijo v majhni leseni baraki v romskem naselju v Goriči vasi brez vode, elektrike in sanitarij. Povedal je še, da so njegovi otroci stari od deset mesecev do osem let, mlajša dva, stara deset mesecev in tri leta, pa imata kronični bronhitis in ne smeta biti v vlažnih prostorih. Zagotovil je še, da bodo protestirali, dokler ne pridejo do rešitve.

O težavi je obvestil tako predsednika Foruma romske skupnosti Darka Rudaša kot tudi direktorja urada vlade za narodnosti Stanka Baluha, ki takšno dejanje obžalujeta, saj ne pelje do cilja in protesti niso dobri ne za Rome in ne za lokalno skupnost.

Župan Občine Ribnica Jože Levstek je dejal, da za vse občane velja, da se lahko pri njem oglasijo v času uradnih ur in da so že imeli sestanek z direktorjem Baluhom, tako da se stvari odvijajo v pravo smer in dodaja, da s silo Romi težav ne bodo rešili.

Romi iz Goriče vasi, med njimi tudi Hudorovič, so že večkrat protestirali zaradi slabih bivalnih razmer, tako med drugim junija 2008 in junija 2009.

Domačini, ki živijo v bližini romskih naselij dodajajo, da naj za vse veljajo ista pravila, tako glede dolžnosti, kot pravic, tako na Centru za socialno delo, kot v vrtcu, šoli in drugje.

ZVOK: Danilo Hudorovič o protestu

Vir: radiokrka.com

Komentiraj