Ribnica

Ribniški pustni karneval bo letos (2015) na valetninovo

Burovž - značilna ribniška pustna maska
Burovž - značilna ribniška pustna maska

Goriča vas – Pustno društvo Goriča vas je na občnem zboru sklenilo, da letos ribniški pustni karneval bo, in sicer na valetninovo.

Cveto Marinšek

Cveto Marinšek

Pustno društvo Goriča vas je pripravilo letni občni zbor, na katerem so preleteli 22 let delovanja in se ozrli v prihodnost. Predsednik društva Cveto Marinšek je spomnil na čase, ko je bila Ribnica v dneh okoli pusta preplavljena z najbolj izvirnimi slovenskimi maskami, veliki pečat so v pustno ikonografijo vtisnili tudi člani domačih pustnih društev. Ribniškega karnevala se je vrsto let udeleževalo nekaj tisoč ljudi, zaradi pomanjkanja denarja pa ga nekajkrat vmes ni bilo. »To je bila velika škoda, ki smo jo z razumevanjem občine, s pripravo velikega karnevala popravili lani. Tudi letos bo tako,« je dejal Marinšek in oznanil, da je občni zbor soglasno sklenil, da se pustno rajanje v Ribnici vrača na tire nekdanje prepoznavnosti.

Vrata so odprta za vse dosedanje skupine, pričakujejo tudi nove, predvsem mlade. »Živimo v družbi in v časih, ko nam vsakdan nastavlja humorno ogledalo, zato je tem za norčevanje, ki je na ta dan še posebej dovoljeno, veliko« pravi Marinšek.

Pustno društvo Goriča vas se za organizacijo lanskega karnevala še posebej zahvaljuje občini oziroma županu ter vodstvom Osnovne šole in vrtca Ribica. Ustvarjalno moč jim daje tudi razumevanje ljudi, ki so pustno praznovanje vzeli kot potrebo, zato pričakujejo, da bo udeležba na 22 pustnem shodu večja kot lani. Občnega zbora so se udeležili tudi predstavniki nekaterih večjih pustnih društev iz Slovenije.

Komentiraj