Ribnica

Ribniški muzej prijel Murkovo priznanje

Ribniški muzej prijel Murkovo priznanje
Ribniški muzej prijel Murkovo priznanje

Ribnica – Muzej Ribnica je letošnji prejemnik strokovnega Murkovega priznanja za razstavo »Križem svajt so se podal pa sujo ruobo ponujal: Pregled ribniškega krošnjarjenja od patenta leta 1492 do danes«.

Ribniški muzej prijel Murkovo priznanje

Ribniški muzej prijel Murkovo priznanje

Odmevno razstavo s katalogom ter filmom Sita in rešeta mojstra Debeljaka, ki je nastal med Ribnico in Beogradom, so na ogled postavili lani, in sicer ob 520 letnici odkar je bil pridobljen cesarski privilegij, ki je bil podlaga za razvoj krošnjarske trgovine na širšem ribniško-kočevskem območju.
Polona Grm Rigler, direktorica Rokodelskega centra Ribnica, v okviru katerega deluje tudi Muzej Ribnica, je s sodelavkami Marino Gradišnik in Vasjo Pavlin s to razstavo in tudi vrsto drugih projektov zagotovo obrnila ne le en list, ampak zajetno poglavje knjige, ki slikovito in izvirno odstira preteklost dežele suhe robe.

To odmevnost je prepoznala tudi komisija letošnjih Murkovih priznanj in nagrade. Sicer Murkovo nagrado in priznanja podeljuje Slovensko etnološko društvo, predsednik komisije pa je bil prof. dr. Janez Bogataj.

Zahvala Muzeja Ribnica

Z veseljem vas obveščamo, da je Muzej Ribnica  v letu 2013 prejemnik Murkovega priznanja za razstavo  in katalog Križem svajt so se podal? pa sujo ruobo ponujal?: Pregled ribniškega krošnjarjenja od patenta leta 1492 do danes. Na priznanje, s katerim nas je počastilo Slovensko etnološko društvo, smo zelo ponosni.

Dovolite, da se ob tej priložnosti zahvalimo tudi: vsem informatorjem, darovalcem, podpornikom in obiskovalcem, saj ste tudi vi del te zgodbe.  Vsak na svoj edinstven način prispevate h kulturnemu bogastvu Ribnice in hkrati razvoju Muzeja Ribnica. … in vsi smo bogatejši.
Iskrena hvala.

Komentiraj