Ribnica

Ribniški gasilci ugotavljajo, da pri obveščanju še vedno šepa

Ribnica – Z opremo in sredstvi, ki so potrebna pri posredovanju v najbolj kočljivih primerih ob elementarnih in drugih nesrečah, so na območju Gasilske zveze Ribnica, to sta občini Ribnica in Sodražica, že dalj časa najbolj usposobljeni člani osrednje enote Prostovoljnega gasilskega društva Ribnica.

Ponavlja pa se, da Uprava za zaščito in reševanje pri obveščanju na to enoto preprosto pozabi, zato sta vodstvi gasilske zveze in gasilskega društva Ribnica o tem seznanili center za obveščanje. To pomeni, da bi moral center v primeru požara ali druge nesreče, denimo v Grčaricah ali na Velikih Poljanah, poleg matičnih društev hkrati obvestiti tudi ribniške gasilce.

»Za posredovanje v različnih nesrečah namreč gasilska društva nimajo dovolj ustrezne opreme. Zaradi racionalnosti je s slednjo za posredovanje opremljena le osrednja gasilska enota,« so zapisali. Center za obveščanje, dodajajo gasilci iz Ribnice, kljub dogovoru izpred dveh let, še vedno ne upošteva pravilo krajevne pristojnosti pri obveščanju. Tako na primer za nesrečo na državni cesti, ki se zgodi med Dolnjimi Podpoljanami in Turjakom še vedno prej pokličejo Gasilsko brigado Ljubljana, ki je od kraja dogodka oddaljena 40 kilometrov, in šele nato, če sploh, veliko bližnje ribniške gasilce.

Tako je bilo tudi ob nedavnem zdrsu vozila s ceste na ovinku pri Prilesju, lani pa je voznik na tem kraju umrl v prometni nesreči, ukleščen v pločevino, gasilci iz Ribnice so bili obveščeni šele pol ure po tem, ko sta vozili trčili. Sicer pa je Gasilskem društvu Ribnica leta 2008 dodeljeno, da ta del ceste skozi občino Velike Lašče pokriva pri raznih interventnih dogodkih.

Vir: dolenjskilist.com, M. G.

Komentiraj