Ribnica

Razstava Alenke Pakiž v Kamniku o kulturi oblačenja Ribničanov

Razstava Alenke Pakiž v Kamniku
Dr. Bojan Knific in zakonca Pakiž

Razstava Alenke Pakiž v Kamniku

Dr. Bojan Knific in zakonca Pakiž

Ribnica – V zadnjih letih ena najbogatejših in najlepših razstav v Kamniku, so dejali organizatorji Kamniških dnevov narodnih noš, ko so konec prejšnjega tedna odprli razstavo Alenke Pakiž.

Pakiževa, ki je velika raziskovalka oblačilne kulture na Slovenskem, še posebej pa na Ribniškem, je pripravila prikaz spremembe oblačenja trškega in kmečkega prebivalstva v obdobju od zadnjih desetletij 19. stoletja do druge svetovne vojne. Največji del predmetov in fotografij je ravno z ribniškega konca, ki mu je posvetila dobršen del raziskovanja in ga izdala tudi v posebni knjigi Ribničani so se lepo nosili.

Na razstavi, ki bo do konca septembra odprta v Galeriji Veronika, so tako tudi oblačila vaščanov iz Velikih Poljan, Dolenje vasi, tržanov iz Ribnice in najnovejših, ki jih nosijo Lončki in Društvo podeželskih žena – omenjene ženske so se avtorici razstave oddolžile tako, da so tja prišle po njenih skicah izdelanih oblačilih in zapele tudi nekaj ljudskih pesmih, po čemer so znane.

Dr. Bojan Knific, največji poznavalec na področju folklore in kulturni antropolog, je dejal, da je razstava in celotno raziskovalno delo Alenke Pakiž neprecenljive vrednosti, saj pri svojem delu dosledno upošteva pričevanja ljudi in oblačila snuje izključno po predlogi starih oblačil, skic in fotografij.

Vir: radio1.si

Komentiraj