Ribnica

Pust v Ribnici 2017: Praznuje srebrni jubilej – 25 let

Pust v Ribnici 2017
Pust v Ribnici 2017

Ribnica – Pust in z njim povezano ‘norenje’ ima v Ribnici precej daljšo tradicijo kot 25 let. Zadnjega četrt stoletja, pravijo člani Pustnega društva Goriča vas, pišejo novo dobo. Omenjeno društvo namreč organizira tradicionalni pustni karneval, vsakič na pustno soboto. Vmes je bilo kakšno leto tudi bolj ‘sušno’, pa ne glede vremena, temveč v blagajni društva.

Prostovoljnih prispevkov se kljub tisoč in čez glavi množici nabere zgolj za klobase, pravi Jože Ilc, ki je poleg predsednika društva Cveta Marinška in še nekaj zanesenjakov iz Goriče vasi, glavni pobudnik ribniškega pustovanja. Stroški pa se zaradi administracijskih zahtev občine in države vsako leto višajo. Tako jim na pomoč priskoči občina, vendar finančna udeležba omogoča zgolj za pokritje osnovnih stroškov, za posodobitev tradicionalnih mask in ‘sofinanciranje’ izdelave novih, aktualnih mask, pa denarja zmanjka. Zato je iz leta v leto manj mask, ki jih pripravijo fantje okoliških vasi, izjema sta ostala le še Dolenja vas in Hrovača. So se pa v Goriči vasi letos skoraj vsi vaščani in člani društva opogumili in znova obudili kamelo, ki je poleg burovža, Ribn’čanov, pokačev … simbol pustovanja v Ribnici. Zraven ‘kamajle’ po ribniško, so usposobili tudi ministrsko vozilo in k večnemu počitku položili Naceta Kurenta. Pripravili so še simpatično skupino ‘kalimerov’. Goriči vasi tako lahko damo oceno odlično, ostalim vasem, z izjemo članov društva Okameneli svatje iz Dolenje vasi in VETD Hrovača, pa en velik minus.

Brez osnovne šole in vrtca bi bil letošnji karneval precej klavrn. Edini gostujoči skupini sta bili Striček z Vira pri Domžalah in koranti iz Lancove vasi. Prav na koncu sprevoda pa so pristali marsovci, rešitelji z Marsa, pravijo Ribniški fantje, ki že tradicionalno kot zadnja skupina vsako leto pripravijo bogato in atraktivno točko. Posebnost marsovcev je bil poleg Slavka Rusa in Janeza Omerze, tretji član posadke, Dušan Henigman, ki letos praznuje 80 let, a je še vedno zelo vitalen in aktiven pri tako resnih stvareh kot norčijah.

Obisk karnevala, ki je pred 20 leti veljal za enega večjih v Sloveniji, ko je bilo v Ribnici srečanje etnografskih in etnoloških mask iz Slovenije in tujine, je vsakič dober.

Vir: radio1.si

Komentiraj