Ribnica

Pust 2013: Letos bo v Ribnici zgolj sprevod otroških pustnih mask

Župan Jože Levstek izroča priznanje Cvetu Marinšku
Župan Jože Levstek izroča priznanje Cvetu Marinšku
Župan Jože Levstek izroča priznanje Cvetu Marinšku

Župan Jože Levstek izroča priznanje Cvetu Marinšku

Ribnica – Pustno društvo Goriča vas je lani praznovalo 20 let delovanja in tretjič zapored pripravilo simpatičen sprevod pustnih mask od blizu in daleč. Pred tem oz. nekajletnem premoru smo lahko v Ribnici poleg tradicionalnih ribniških pustnih mask, kot so burovž, Ribn’čani, korobači … videvali etnografske maske vseh slovenskih pokrajin, Hrvaške, Italije, Avstrije, Češke in od drugod. Sprevodi, ki so bili na vsako pustno soboto, so bili eni največjih v Sloveniji, organizirali so tudi velike pustne zabave v športni dvorani in v šotoru.

Cveto Marinšek s priznanjem

Cveto Marinšek s priznanjem

Vsekakor je to dobra promocija, kajti Ribnica ima za seboj dolgoletno tradicijo karnevalov,“ je lansko leto povedal ribniški župan Jože Levstek, ki je takrat dodal, da si Ribničani želijo tovrstnih prireditev, zato upa, da bodo s pustom v prihodnjih letih nadaljevali v taki ali še večji obliki. Želje pa se za letos niso uresničile. Na sobotnem občnem zboru Pustnega društva Goriča vas, so podali odločitev, da letos pustnega rajanja v Ribnici ne bo. Vzrok je seveda denar, ki ga ni. Pustno dogajanje je, odkar društvo ne prireja več plesov, povezano z denarjem, ki ga dobijo od občine. Tega pa je za vse projekte v Ribnici, za vsa društva, ki se ukvarjajo s turistično dejavnostjo, samo 15 tisoč evrov. Tako dobi Pustno društvo Goriča vas na podlagi razpisa dobrih 1.500 evrov, nekaj več kot tisoč dobijo od pokroviteljev, razliko do 5.000 evrov, kolikor jih pustni sprevod stane, pa so v zadnjih treh letih črpali iz lastnih rezerv, ki jih je letos zmanjkalo. Občina posebne postavke za pustni sprevod, ki je poleg Ribniškega semnja najbolj obiskana prireditev v Ribniški dolini, nima.

Na pustni torek bo sprevod otroških pustnih mask (od vrtca do Rokodelskega centra Ribnica)

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]Predsednik Pustnega društva Goriča vas Cveto Marinšek in župan Jože Levstek sta na občnem zboru podala enotno izjavo, da sprevoda v obliki, kot je bil prejšnja leta, letos ne bo, bodo pa PD Goriča vas, TD Ribnica, Občina Ribnica in Vrtec Ribnica na pustni torek pripravili sprevod otroških pustnih mask, ki bo potekal od vrtca do Rokodelskega centra Ribnica. Poleg tega bodo člani pustnega društva pripravili pokop pusta oz. Naceta. Ob tem je župan predsedniku društva, Cvetu Marinšku, izročil županovo priznanje za 20 let uspešnega dela. S svojim delom je društvo nedvomno veliko prispevalo k promociji Ribnice, družabnemu življenju, kar so javnosti pokazali tudi na lanski razstavi ob 20-letnici delovanja, v Rokodelskem centru Ribnica. Sobotnega občnega zbora sta se udeležila tudi predstavnika Škoromatov iz Podgrada pri Ilirski Bistrici in Pustne sekcije Striček z Vira pri Domžalah.

Predsednik PD Goriča vas Cveto Marinšek o tem, da karnevala letos ne bo
Župan Jože Levstek o letošnjem pustovanju
Cveto Marinšek o 20-ih letih delovanja

Dodatne informacije:
Župan Občine Ribnica, Jože Levstek: 01 / 837 20 00
Predsednik Pustnega društva Goriča vas, Cveto Marinšek: 041 / 527 595

Tekst in foto: Marko Modrej

1 komentar

  • Če župan misli, da bomo starši vrtčevskih otrok tiho in bomo dopustili, da bodo vzgojiteljice na zahtevo ravnateljice vrtca otroke vlačili v sneg (napovedano več kot 20 cm snega, se je malo , pardon fino, zmotil. Nekateri starši se med sabo že dogovarjamo, hkrati pa pozivamo tudi ostale starše, da se s pritiskom na vzgojiteljice (ravnateljica itak čez eno uho notr, čez drugo ven) dosežemo, da otrok v slabem vremenu ven ne silijo. Imamo srečo, ker tudi vzgojiteljice, s katerimi imamo stik, nasprotujejo temu, da bi otroke vlačili ven, temveč da imajo namesto tega pustno rajanje v skupini oz. med skupinami, kakor so imele vzgojiteljice že dogovorjeno med seboj.

    Mislim, da bi o tem, ali bodo šli otroci ven, kakšno besedo tudi starši, saj gre v končno za NAŠE OTROKE, pa tudi program vrtca sofinanciramo v tolikšni meri, da lahko soodločamo, kje bodo naši otroci nastopali in kje ne.

    Predvsem pa tudi zato, saj so bile dosedanje organizacije pustnega sprevoda slabo varovani, zapore dela vozišča pa na trenutke popolnoma nevarovane, saj so se redarji raje kot pri zapori nahajali v Hotel Pubu, njihovo agregatno stanje pa je bilo temu primerno. To ve tudi predsednik društva, ki je to organiziralo pustni sprevod, saj je imel zaradi tega težave.

Komentiraj