Ribnica

Prva razstava slikarja Saša Koprivca v domačem okolju

Sašo Koprivec
Sašo Koprivec

Ribnica – V galeriji Miklova hiša v Ribnici so v sredo zvečer, 5. februarja 2014,  odprli razstavo Slike kočevskega slikarja Saša Koprivca. Kot je povedal Stane Kljun iz ribniške galerije, je bila to prva Koprivčeva samostojna razstava pred domačim občinstvom, na katero so čakali več kot dve desetletji.

Sašo Koprivec

Sašo Koprivec

Koprivca, ki je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1991, in njegovo delo, ki je na meji med abstraktnim in figurativnim in s področja kolorističnega slikarstva, ki izhaja iz tradicije slikarstva iz začetka 20. stoletja, je številnim zbranim predstavila likovna kritičarka Nadja Gnamuš. »V njegovem delu se povežejo tista slikarska znanja, ki zaupajo v izrazni potencial slikarstva in v ustvarjalni proces, ne da bi pri tem potrebovala zunanji pripovedni okvir in kontekst, ki bi osmislil slikarjevo početje,« je povedala.

Poudarila je, da umetnika priteguje preprost motivni svet in da so takšna stvarna izhodišča na njegovih slikah pogosto prepoznavna, vendar zgolj v fragmentih, v katerih najdemo poteze tihožitij, smetišč, dvorišč, pokrajin ali interierjev. Dejala je, da je zanj značilen direkten in preprost slikarski nagovor, ki z intenzivnostjo barve in elementarnostjo oblike poda »emocijo« predmetnega sveta ter dodala, da je okolju sodobne vizualne kulture in tehnicistične estetike tovrstno slikarstvo redko, a dragoceno, saj naslavlja doživljajsko in čutno stran našega odzivanja.

Vir: dolenjskilist.si, M. Leskovšek-Svet [oglas tip=”468×60″ p=”C”]

Komentiraj