Ribnica

Proslava ob 67. obletnici bitke pri Jelenovem žlebu

Proslava v ŠC Ribnici

Ob 67- obletnici zmage borcev Cankarjeve, Gubčeve, Tomšičeve in Šercerjeve brigade 26. marca leta 1943 v bitki z elitno italijansko brigado Macareta pri Jelenovem žlebu v Veliki Gori, so 27.3.2010 v Ribnici pripravili osrednjo proslavo v spomin na ta dogodek.

Slavnostni govornik je bil podpredsednik državnega zbora Miran Potrč, okoli 400 udeležencev pa sta nagovorila tudi ribniški župan Jože Levstek in predsednik slovenske borčevske organizacije dr. Janez Stanovnik.

Pred osrednjo svečanostjo so predstavniki Zveze borcev, občinskega obora te zveze, veteranov vojne za Slovenijo in slovenske vojske padlim v tej borbi poklonili pred spomenikom v Jelenovem žlebu, kjer je potekala tudi učna ura zgodovine Jožefa Florijančiča, predsednika odbora 7. korpusa NOV.

V Jelenovem žlebu so slovenski partizani sovražnika potolkli do nog in mu zaplenili največjo količino orožja in streliva dotlej. To je bila velika zmaga poguma v bitki mož proti možu in, kot nas uči zgodovina, začetek konca sanj italijanskih fašistov o širitvi imperija »škornja« na ozemlje domoljubnega slovenskega naroda.

Miran Potrč je dejal, da smo z našim uporom in osvobodilnim bojem v času druge svetovne vojne, ki ga je organizirala in vodila osvobodila fronta slovenskega naroda, Slovenci ob sodelovanju s pripadniki drugih jugoslovanskih narodov ne le osvobodili svojo domovino, temveč prispevali pomemben delež k skupnemu boju in zmagi vseh naprednih ter svobodomiselnih in demokratičnih države Evrope in sveta zoper naci fašizem. Na to smo in moramo biti upravičeno ponosni.

ZVOK:
Janez Stanovnik
Miran Potrč

Vir: radiokrka.com

Komentiraj