Ribnica

Projekt ob 100 letnici rojstva Bojana Adamiča v letu 2012

Ribnica – V poklon vsestranskemu glasbeniku Bojanu Adamiču ob stoletnici njegovega rojstva se bo do konca leta po Sloveniji zvrstilo še kar nekaj prireditev. Med drugimi bo jeseni (23. oktobra) koncert ob ribniškem občinskem prazniku.

Adamičeva družina z ribniškim županom

Adamičeva družina z ribniškim županom

V četrtek, 9.8.2012 je Adamičeva družina, hči Alenka s sinom, hčerko z družinama in vnuki ter župan Jože Levstek obesila spominski venec na njegovo rojstno hiši, ki se nahaja na Kolodvorski ulici v Ribnici.

Družina Bojana Adamiča je letos tudi pripravila projekt z namenom, da se v letu 2012 izvedejo simpozij in različni glasbeni in fotografski dogodki, povezani z življenjem in delom Bojana Adamiča. Potekajo različne aktivnosti, s katerimi zaznamujemo njegovo izredno obsežno ustvarjalno in umetniško delo. Večinoma se  v okviru vsakoletnih, že utečenih prireditev in dogodkov, v tem letu  spominjajo oz. poklanjajo Bojanu Adamiču tako številni orkestri, kot posamezniki.

Projekt, skupaj s podatki o Adamičevem življenju in delu, se nahaja na krovni spletni strani www.bojan-adamic.si, ki jo oblikuje Tomaž Vidmar, vsebino pa pripravlja Bojanova hči Alenka Adamič. Na strani na Facebooku pa se sproti dodajajo dogodki in fotografije.

Zelo veliko gradiva iz Adamičeve zapuščine (osebna korespondenca, pogodbe, fotografije, scenariji, časopisni članki in podobno) je bilo v letu 2012 predanega v NUK in v Slovensko Kinoteko, tako da bo na voljo tudi raziskovalcem jesenskega simpozija. Celoten filmski opus, ki je bil v lasti Bojana Adamiča, pa se nahaja v NUK-u že od prej.

Koncerti v prvi polovici leta

Na glasbenem področju so se v prvi polovici leta zvrstili naslednji koncerti:
12. marca Koncert »Bojan Adamič – poklon mojstru«,
22. aprila koncert Marka Breclja »Mojstru, ker me je odkril« in
4. junija Mednarodni večer šansona La vie en rose, vsi v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Bojanu Adamiču sta večer posvetila tudi Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki je bil 21. februarja in 17. maja Pihalni orkester Akademije za glasbo, obletnice rojstva so obeležili tudi na Koncertu Orkester Slovenske vojske, tretjega aprila.

V okviru Adamičeve pomladi so se zvrstili številni koncerti Pihalnih godb, ki so zaigrali Adamičeve skladbe, kot npr. v Bohinjski Bistrici, v Celju, na Ptuju, v Ločah, Kopru, Beltincih, Mariboru, Mežici, v Portorožu, Ribnici, Škofji Loki, Ormožu, Šenjurju, Kostanjevici na Krki in še kje.

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]Številne koncerte so v celoti ali deloma Adamičevi glasbi posvetili tudi Pihalni orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Jazz in vloga Bojana Adamiča sta bila zanimivo povezana v Oddaja Nedeljski glasbeni portret, na 3. programu Radia Slovenija, ki je bila 11. marca.

Tudi zborovska glasba je bila obeležena na treh zelo različnih in zanimivih prireditvah: 29. Planinska pesem na Šmarni gori – 11. maj, letni koncert pevskih zborov OŠ Šmartno pod Šmarno goro – 4. junij in 43. Tabor slovenskih pevskih zborov – 17. junij v Šentvidu pri Stični.

Na področju izobraževanja sta bili na sporedu Radijska igra za otroke »Brkonja Čeljustnik« in posebna predstava lutkovne igre Žogica Marogica, na osnovnih šolah so v okviru glasbene vzgoje posvetili uro ali dve glasbi Bojana Adamiča.

Fotografije so bile na Razstava Zven maske – fotografije pustnih mask Bojana Adamiča od 15. februarja, do 20. marca v Emporiumu v Ljubljani, Razstava Metla za mojstra pa je bila v NUK-u v času od 12., do 3. maja, kjer so bile razstavljene njegove notne edicije, tonski zapisi, dokument, priznanja, njegova trobenta, filmski plakati.

Bojan Adamič je bil skladatelj in dirigent zabavnega in simfoničnega orkestra, v času študija in kasneje je veliko koncertiral kot pianist. Igral je kar osem različnih inštrumentov, k nam pa je pripeljal jazz.  Njegov največji opus predstavlja filmska glasba, sledijo glasba za pihalne orkestre, šansoni in popevke, glasba za TV igre in oddaje, dela za simfonični orkester, scenska glasba, skladbe za mladino, za lutke, za Veseli tobogan, muzikl, balet, zborovska glasba. Bil je izvrsten fotograf, predvsem pustnih mask, predsednik Skladateljev lahke glasbe Jugoslavije in Društva Slovenski skladateljev, član številnih komisij na področju glasbe in član žirije glasbenih festivalov doma in v tujini. Prejel je preko 40 priznanj in odlikovanj, vključno s Prešernovo nagrado leta 1979 za ustvarjalni opus v filmski in zabavni glasbi.

Napovednik prireditev za drugo polovico leta

V okviru projekta ob 100. obletnici rojstva Bojana Adamiča  za drugo polovico leta med 1.8. in  31.12.2012:

10.8.: Poklon Slovenske kinoteke filmski glasbi in delu Bojana Adamiča

Slovenska kinoteka je danes, dan po 100. obletnici rojstva Bojana Adamiča, v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači slovesno pričela z retrospektivo filmov, za katere je ustvaril nepozabno glasbo, septembra pa se preseli v dvorano Slovenske kinoteke v Ljubljani. Na odprtju bo ob spremljavi pianistke Vlaste Doležal Rus, na violino gospoda Alija Dermelja, s katero je posnel glasbo za film Vesna (in še za številne druge filma), odlomek iz tega filma, kot tudi Adamičevo skladbo Pomlad, zaigrala gospa Alenka Maier Popov, Dermeljeva študentka.

23.10.2012: Koncert v Ribnici, rojstnem kraju Bojana Adamiča. V Ribnici bo 23. Oktobra, ob 19. uri osrednja prireditev ob ribniškem občinskem prazniku z naslovom Po ribniško. Z glasbo rojaka Bojana Adamiča.

27. in 28.12.2012: Dan godbeništva, simpozij, slavnostni koncert in razstave.
Dan godbeništva bo potekal 27. in 28. oktobra v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) in dvorani Union v Mariboru. Simpozij bo na temo dela in življenja Bojana Adamiča, razstavi, koncertnim nastopom pihalnih orkestrov, slavnostnemu koncertu in slavnostni seji predsedstva ZSG.

27. 10. 2012: Akademija za glasbo iz Ljubljane bo v Univerzitetni knjižnici Maribor organizirala mednarodni simpozij, članki bodo objavljeni v zborniku simpozija.

Med odmorom bosta dve dprtjii:

•Fotografska razstava pustnih mask z naslovom »Zven maske – fotografske mojstrovine Bojana Adamiča«.

•Razstava notnih edicij, tonskih zapisov in dokumentov Bojana Adamiča.

Zvečer bo v Unionski dvorani v Mariboru slavnostni koncert, na katerem bo orkester slovenske Vojske izvedel prvi del koncertnega večera (program: B. Adamič – Rekviem), orkester slovenske Policije pa drugi del koncerta (program: Adamičeva druga dela). Orkestroma bo dirigiral Milivoj Šurbek.

28. 10. 2012: V dopoldanskem času bo potekala slavnostna seja ZSG, ki bo namenjena obeležju 100. obletnice rojstva Bojana Adamiča.

Ob 10. in 16. uri bo v Unionski dvorani v Mariboru Koncertni dan pihalnih orkestrov.

Zakaj je družina pripravila in vodi tako obširen in raznolik projekt? Morda je del odgovora zapisala Stanka Gačnik v Monografiji »Zven maske/Fotografske mojstrovine Bojana Adamiča: “Kako napisati zanimiv življenjepis, kaj izpostaviti, poudariti in kaj ne, kako predstaviti vrhunskega glasbenika, skladatelja, dirigenta, pisca domala vseh zvrsti glasbe, tudi filmske in gledališke, kako izpostaviti njegov, malo poznan in izredno obsežen fotografski opus pustnih mask in kurentov s Ptujskega polja …, kako zakrožiti življenjsko zgodbo »velike staroste slovenske kulture«, večno drugačnega, radovednega, inovativnega in izredno pogumnega ter trmastega človeka … so bila vprašanja, na katere sem iskala odgovore ob razmišljanju o Bojanu Adamiču. O velikem umetniku, ki je s svojim delom in življenjem prestopil čas od rojstva do smrti, vstopil v prostor od severa do juga in vzhoda do zahoda, zaobšel meje med profesionalizmom in amaterstvom, ki je živel glasbo in ljubil fotografijo. Preprosto, postal je človek za vse čase«.

Ob koncu je dodala njegovo misel: »Sem Slovenec, ki je pač ostal doma in s tem napravil veliko, nepopravljivo neumnost … Ali pa ne?!«

Vir:radio1.si

5 komentarjev

  • Popravek. Pri sestavi zgornjega besedila za novinarsko konferenco v Ribnici 9.8.2012, sem nenamenoma storila napako pri navajanju koncertov. Koncert 3. aprila 2012 je izvedel orkester Slovenske vojske (in ne Orkester Slovenske policije). Za napako se opravičujem, Alenka Adamič, hčerka Bojana Adamiča

Komentiraj