Ribnica

Profesor Janez Debeljak, ki je ribniški dolini dajal duha

prof. Janez Debeljak
prof. Janez Debeljak

Ribnica – Muzejsko društvo Ribnica je pred dvema letoma ob 80 letnici rojstva profesorja Janeza Debeljaka, slavista na Osnovni šoli v Ribnici, javnega in kulturnega delavca, ki je močno zaznamoval duhovni utrip ribniške doline v drugi polovici 20. stoletja, pripravilo pogovor s člani njegove družine in nekaterimi njegovimi tesnimi sodelavci.

prof. Janez Debeljak

prof. Janez Debeljak

Ob obletnici smrti izjemnega ustvarjalca, 8. maja 2005, so lani pripravili še pogovor o profesorju, ki je, kot je dejal zgodovinar dr. Jure Mikuž, izstopal s prepoznavnimi organizacijskimi sposobnostmi.

Razgovor je razkril spomine nekdanjih učencev na Janeza Debeljaka in njegov vpliv na njihov pogled na svet. »Muzejsko društvo Ribnica, ki je bilo ustanovljeno pred tremi leti si je zadalo tudi nalogo, da bo v celoti osvetlilo pomen pedagoškega in družbeno kulturnega Janezovega dela pri ustvarjanju podobe doline suhe robe, na katero je bil v Retjah pri Velikih Laščah rojeni Debeljak zelo navezan. Tako smo izdali monografijo o Janezu Debeljaku, » je ob predstavitvi zajetne knjige v Rokodelskemu centru dejal France Ivanec, predsednik Muzejskega društva Ribnica.

Profesor je sodeloval pri ribniški likovni koloniji, v sklopu kmečke ohceti v Ljubljani je organiziral prevoz bale po ribniško, bil je oče Ribniškega semnja, sodeloval pa je tudi pri pripravi knjige o 900-letnici Ribnice. Svoje sledi je pustil tudi v likovni umetnosti in glasbi, vselej pa se je odmikal od sicer cenjenega populizma, kar je zagotovo njegova največja olika.

Janezova žena Tanja je razkrila tudi veliko željo moža po ureditvi Parka kulturnikov za obzidjem ribniškega gradu,ribniški župan Jože Levstek pa je predlagal, da bi po Debeljaku poimenovali eno izmed kulturnih ustanov v Ribnici.

Vir: radiokrka.com

Komentiraj