Ribnica

Predstavitev tretje pesniške zbirke Stanke Mihelič – Srce srcu govori

Stanka Mihelič (desno) z ilustratorko Stanislavo Sluga Pudobska
Stanka Mihelič in Stanislavo Sluga Pudobska
Stanka Mihelič (desno) z ilustratorko Stanislavo Sluga Pudobska

Stanka Mihelič in Stanislava Sluga Pudobska

Nova Štifta – V petek, 7. oktobra 2011 je Stanka Mihelič predstavila svojo tretjo pesniško zbirko, ki jo je poimenovala Srce srcu govori. Knjiga je izšla ob 370-letnici Nove Štifte. Tudi predstavitev je potekala v cerkvi Marije Vnebovzete pri Novi Štifti.

Stanka, učiteljica zgodovine in zemljepisa, ki se je iz Zamostca pri Sodražici poročila v Kot pri Ribnici, je že od nekdaj navezana na Novo Štifto. Z možem Darkom imata pet otrok (Darka, Mitja, Katjo, Marijo in Tonija). Družinsko srečo so kalile mnoge bolezni in kot pravi Stanka, so se v zavetju Marije Vnebovzete dvignile meglice in tako je nad Brinovo goro, v stiskah, iz zaupanja na nebu, znova zasijalo tisto Sonce, ki je družino povezalo v njihovi drugačnosti in skupnem utripu vsakdanjega življenja.

Prvo pesniško zbirko Pod tvojim zavetjem, o Mati, je izdala leta 1991, druga zbirka V Tvojem Srcu je ugledala luč sveta leta 2003. Ob tretji zbirki Srce srcu govori je Stanka neizmerno hvaležna svojemu notranjemu hrepenenju, ki je njen pravi obraz. V sebi nosi davno podobo otroka, s svetlobo nadzemskega, s tistim živim ohranjenim dotikom, ko čuti, da je izkusila ljubezen Boga, da prejema vse iz Njegovega srca, je povedala ob zaključku predstavitve. Ob 370-letnici Nove Štifte se Stanka še posebno zaveda Božje bližine. Zbirko pesmi je tako prinesla pred podobo Marije Vnebovzete v zahvalo za neusahljiv Materin studenec, ki je rodu za rodom dajal tolažbo, moč, odpuščanje, varstvo in zaupanje v neskončno Božje usmiljenje. Knjigo je z izvrstnimi ilustracijami v frotaž tehniki oplemenitila Stankina prijateljica, akademska slikarka Stanislava Sluga Pudobska.

Spremno besedo je knjigi prispeval p. Tomaž Podobnik DJ, ki je dejal, da je v naslovu Srce srcu govori, ključ, ki omogoča bralcu dostop do skrivnostnega izvira izpovednih pesmi Stanke Mihelič. Pesmi more razumeti le tisti, ki je – ali vsaj želi biti – odprt Srcu, ki nagovarja vsakega človeka in mu s svojim dotikom omogoča, da sploh stopi v pogovor z njim; Srcu, ki prav zato tudi omogoča sleherni pristni pogovor med srci sredi življenja, dodaja p. Tomaž.

Skozi duhovni literarni večer so številne zbrane, od pokroviteljev, do Stankinih prijateljev, vodili bralki njenih pesmi Nada Fabjan in Rozi Kukar, na violinske citre je igrala Veronika zajec, Dekliški zbor Nova Štifta pa je spremljal br. Marijan Cvitak. Bil je romantični večer (takrat je zapadel prvi sneg) za dušo in Srce.

Vir: radio1.si

Komentiraj