Ribnica

Poplave ujele medvedka sredi Ribnice

Medvedek

Medvedek

Ribnica – Medvedek se je znašel pred Škrabčevim trgom. Še nekaj korakov, pa bi kosmatinec prihlačal čez kamniti most na Škrabčev trg sredi Ribnice. Presenetil je domačina na drugi strani mostu in se k sreči obrnil. Medvedka pa so pregnali policisti z vpitjem.

Močno deževje v noči na soboto (18.9.2010), z njim pa voda, ki se je zlila v reko Bistrico ter bližnje potoke med Veliko in Malo Goro, ni samo poplavilo nizkoležečih predelov dežele suhe robe, moča je tokrat pognala strah v kosti tudi prostoživečim živalim tamkajšnjih gozdov. Kot je bilo opaziti, so se pred vodovjem umikale na varna območja bukovo-leskovih in igličastih planot. A enemu najbolj spoštovanih prebivalcev slovenskih gozdov, medvedu, očitno ni uspelo ubežati pred poplavami. Bil je mlad, okoli 60 kilogramov težak medvedek, ki je bil očitno preveč časa v bližnji koruzi, a ga je deroča voda prehitela. Ostal je ujet v bližini naselja.

Most v Ribnici

Medvedek pred Škrabčevim trgom

In zgodilo se je v soboto okoli sedme ure zjutraj, ko je neki Ribničan šel čez kamniti most v trgovino proti Mlaki onstran reke Bistrice. Kot je pozneje povedal, ga je mrazilo, ko je le lučaj od njega tacal rjavi kožuhar. »Vedel se je dokaj brezbrižno. Le kam si namenjen, prijatelj, sem se smeje vprašal.« Kosmatinec pa, kot da bi razumel na pol izgovorjene besede, se je po nekaj korakih obrnil in odhlačal stran. Če domačina ne bi bilo tam, bi bil medved po dvajsetih korakih že na Škrabčevem trgu in kmalu na najbolj prometni ulici v središču občine.

Moški je kljub medvedovi mladosti poklical može postave, kot je pozneje povedala prodajalka iz bližnje trgovine. Ti so ga s kričanjem napodili iz naselja proti Ugarju, kjer se razprostirajo polja, njive in grmičevje; tam je zadnje čase prava oaza za ribniške medvede.

»Ni nobenega razloga za paniko,« opozarja Miran Bartol s kočevske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije, ki je odgovoren za divjad. Na zavodu so vedeli za medvedka, ki je verjetno zapuščen, saj se že dlje klati v okolici Ribnice. Domnevno naj bi se poskušal vrniti v varno zavetje gozda. Poti do tja je res veliko, a ga je ovirala razlita voda potoka.

Vir: Slovenske novice, Milan Glavonjić

Komentiraj