Ribnica

Poljanska salamijada 2012: Kraljica salam je postala Ana Novak

Salamijada na Velikih Poljanah 2012

Salamijada na Velikih Poljanah 2012

Velike Poljane – V petek, 13. aprila 2012 je Športno društvo Velike Poljane pripravilo drugo salamijado in ocenjevanje domačega žganja. Odziv je bil glede na to, da je bila v Ribniški dolini salamijada pred nekaj tedni že pri sv. Ani, dober.

Salame
V ocenjevanje so prinesli sedem salam, ki so jih izdelali predvsem domačini. Komisija v sestavi Franc Čampa – predsednik komisije, Mitja Zupančič in Alojz Novak je ocenjevala zunanji videz, sestavo prereza, barvo prereza, teksturo, vonj in okus.

Najvišjo oceno in s tem srebrno priznanje je prejela Ana Novak iz Velikih Poljan, ki so jo malo za šalo, malo pa tudi zares, poimenovali ‘kraljica salam’.

Žganje
Močnejša konkurenca je bila pri žganju. Na pokušino in ocenjevanje so prinesli kar 21 vzorcev močne domače pijače, praktično iz vse Slovenije. Te so razdelili v tri kategorije: hruška, sadjevec in slivovka. Komisijo za to ocenjevanje je vodil Janez Debeljak, kmetijski svetovalec iz Loškega Potoka. Ocenjevali so okus, vonj, barvo in bistrost.

Pri tem ocenjevanju je zmagala družina Plantan iz Novega mesta, ki je za svojo viljamovko prejela 19 točk in s tem zlato priznanje. Pri sadjevcu je zmagal Alojz Novak, pri slivovki pa Ludvik Škibin. Oba sta prejela srebrno priznanje.

Z odzivom in udeležbo v prostorih gasilskega doma na Velikih Poljanah je bil član organizacijskega odbora, Jože Andolšek, zelo zadovoljen. Dodal je še, da je ideja o salamijadi in ocenjevanju žganja tlela že precej časa, za njeno realizacijo pa so se odločili lansko leto. Vzrok je bil primerjava domačih izdelkov na vasi, kdo ima boljše proizvode, kdo je boljši pri tem in onem in sklenili so, da je najbolje vse skupaj dati na mizo, poklicati komisijo in naj se vidi ter ve, pri kom najboljše salame se je.

ZVOK
Jože Andolšek o salamijadi in ocenjevanju žganja
Jože Andolšek o začetku in poteku izbora naj salame in žganja

Vir: radio1.si

Komentiraj