Ribnica

Po Bistrici spuščali gregorčke

Spuščanje gregorčkov po Bistrici 2014
Spuščanje gregorčkov po Bistrici 2014

Ribnica – Gregorjevo je kot dan, ko se ptički ženijo, znano po celotnem slovenskem območju. Oton Župančič je v Dumi zapisal: »Na Gregorjevo – otec, še veš? – se ptički ženili so, za šolskim vrtom v mejici gostili se, pili so.«

Spuščanje gregorčkov po Bistrici 2014

Spuščanje gregorčkov po Bistrici 2014

Gregorčke so v ponedeljek, 11. marca 2014 spuščali tudi po reki Bistrici v Ribnici. Iz papirja in odpadnih materialov so jih izdelali v Rokodelskem centru Ribnica. Obisk otrok je bil zelo dober, vzdušje pravljično, več pa nam je v izjavi povedala Tina Zajc iz Rokodelskega centra.

Gregorjevo je dobilo ime po svetem Gregorju Velikem, papežu iz 6. stoletja. Ta je godoval na prvi spomladanski dan, z uvedbo gregorijanskega koledarja pa se je njegov god z 21. marca prestavil na 12. marec, na ta dan je sveti Gregor umrl. Danes sicer njegov god praznujemo 3. septembra, še vedno pa sveti Gregor ostaja znanilec pomladi, poleg tega pa je tudi zavetnik učiteljev, študentov, glasbenikov in pevcev.

Gregorjevo ni samo praznik zaljubljencev, ampak ima tudi drugačno vlogo. Po nekaterih krajih po Sloveniji še danes ohranjajo običaj, da po reki spustijo ladjico ali hišico s svečo v notranjosti. Včasih je bil namreč ta dan praznik rokodelcev, ki so v vodo spustili kose desk ali stare cokle, nanje pa so pritrdili sveče – s tem naj bi dokončno pregnali zimo in naznanili začetek pomladi.

Tina Zajc

Vir: radio1.si

Komentiraj