Ribnica

PGD Dolenja vas praznovala 140 let

PGD Dolenja vav praznovala 140 let

Slavnosti v Dolenji vasi so se udeležili številni ugledni gosti.

Dolenja vas – Za začetek ustanovitve gasilskega društva v Dolenji vasi štejejo leto 1872. Zasluga za ustanovitev enega najstarejših gasilskih društev in najstarejšega vaškega gasilskega društva v Sloveniji gre predvsem Ignaciju Merharju – gostilničarju, Matiji Zbašniku – občinskemu slugi, Jakobu Gnidici – cestarju, Janezu Bojcu – posestniku, Janezu Merharju – kovaču ter verjetno še komu, ki pa je ostal neznan.

Dolenja vas velja tudi za prvi kraj, kjer se je začelo poveljevanje v slovenskem jeziku, ki ga je vpeljal prav Ignacij Merhar. Ravno tako je vpeljal v gasilske vrste pozdrav s katerim se gasilci še danes pozdravljajo in sicer NA POMOČ.

[oglas tip=”160×600″]Društvena kronika je bila dokaj zgledno vodena od leta 1904. Med pomembnejše dogodke, ki so jih navedli tudi v zgibanki, ki so jo izdali ob letošnji svečanosti, so poleg ustanovitve društva leta 1872, uvrstili tudi ustanovitev gasilske čete, ki jo je leta 1879 ustanovil Ignacij Merhar. Povod za ustanovitev društva je bil po poročanju Kranjskih rokodelskih novic velik požar, ki je v noči na 6. junij 1854 upepelil večino velik del vasi. Že naslednje leto so po poročanju časopisa Zgodnja Danica Dolenjevaščani kupili prvo ročno brizgalno, ki so jo prvič uporabili leta 1856 pri požaru v Lipovcu. Velik požar je bil v Dolenji vasi tudi leta 1871. Leta 1880 je Ignacij Merhar na paradi v Ljubljani dolenjevaški četi poveljeval v slovenskem jeziku. Leta 1904 so blagoslovili prvi gasilski prapor društva in novo snemalno brizgalno R.A. Smekal. Leta 1911 so za potrebe društva v Prigorici zgradili gasilski dom. Leta 1922 so kupili dvokolesno ročno brizgalno A. Samassa. Orodišče so v novo občinsko stavbo v Dolenji vasi preselili leta 1929, ko so dobili tudi novo motorno brizgalno Rosenbauer. Leta 1940 se je po 61. letih kot predsednik društva umaknil Ignacij Merhar. Leta 1956 so blagoslovili nov prapor, leta 1972 dobili novo gasilsko vozilo IMV in prikolico z motorno brizgalno Rosenbauer. Leta 1982 so položili temeljno ploščo za nov gasilski dom, katerega odprtje je bilo leta 1987. Leto kasneje so dobili gasilsko vozilo cisterno TAM 110. Leta 1992 so blagoslovili nov prapor, leta 1995 pa fresko sv. Florjana na gasilskem domu in v uporabo prevzeli novo gasilsko vozilo Renault Trafic. Leta 2002 so dobili novo vozilo cisterna MAN 17/222, letos pa novo gasilsko vozilo Fiat Ducato, katerega vrednost, z nadgradnjo je preko 37 tisoč evrov. Vozilo za prevoz ekipe so v uporabo prejeli v nedeljo, 24. junija, na svečanosti ob častitljivi obletnici društva.

Še prej so na slavnostni seji, ki je bila v petek, 15. junija številnim članom, donatorjem in ostalim visokim gostom podelili priznanja za nesebično pomoč pri varovanju vasi in njihovega premoženja. Parade ob slovesnosti v Dolenji vasi so se udeležili gasilci iz celotnega območja Gasilske zveze Ribnice, sosednjih gasilskih zvez in drugod. Videli smo tudi muzejske eksponate brizgaln, pa tudi najnovejše pridobitve dolenjevaškega in ostalih društev v dolini, za katero lahko rečemo, da je dobro opremljena in da gasilski duh živi v vsaki vasi in tudi v mestnih jedrih.

Pomembnosti dogodka so se odzvali tudi predsednik Državnega zbora RS dr. Gregor Virant, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, poslanec v DZ Jože Tanko, predsednik Gasilske zveze Slovenije Anton Koren, predsednik GZ Ribnica Cveto Marinšek, poveljnik GZ Ribnica Janez Puželj in ostali pomembni in vidni gostje iz gasilskih vrst. Novo vozilo je blagoslovil dolenjevaški župnik Branko Potočnik, ki je eden redkih farnih pastirjev v Sloveniji, ki si nadene tudi gasilsko uniformo. Zadovoljstva ob velikem in pomembnem jubileju ni skrival tudi šesti predsednik PGD Dolenja vas, Anton Berkopec.

Da je bil v Dolenji vasi to nedeljo pravi praznik, so dokazali vsi vaščani in okoliščani, ki so se po proslavi na pokritem prizorišču igrišča ob zvokih Mladih dolencev zadržali do poznih oz. zgodnjih jutranjih ur.

Vir: radio1.si

Komentiraj