Ribnica

PD Ribnica in DKM Ribnica pripravila projekcijo filma Sfinga

Predstavitev filma Sfinga v polni dvorani Rokodelskega centra
Predstavitev filma Sfinga
Predstavitev filma Sfinga v polni dvorani Rokodelskega centra

Predstavitev filma Sfinga

Ribnica – V petek, 11. novembra 2011, je polna dvorana Rokodelskega centra uspela izvedeti komu in kako je uspelo razrešiti skrivnost Sfinginega obraza in preplezati eno izmed naših najtežjih gorskih smeri.

Planinsko društvo Ribnica in Društvo katoliške mladine Ribnica sta pripravila projekcijo filma Sfinga. Filmskega večera v Ribnici se je udeležil tudi idejni vodja projekta Sfinga Tine Marenče, ki je dejal, da ga še posebej veseli dejstvo, da so nad filmom navdušeni tudi otroci.

Do druge polovice 20. stoletja so plezalci preko Triglavske severne stene speljali že množico smeri. Edini del, ki je ostajal ne preplezan in je med njimi zbujal strahospoštovanje, je bila t.i. Sfinga, tristo metrski gladki steber tik pod robom stene. Zaradi komaj opaznih razčlemb in velikih previsov, je tudi najboljšim dolgo predstavljala nerešljivo uganko.

Film Sfinga predstavlja slovenske gore, planinstvo in predvsem alpinizem. Film je v osnovi narejen tudi za ljudi, ki so jim gore in alpinizem malo manj blizu. Vsekakor pa lepote naših gora prevzamejo vsakega gledalca. Predsednik Planinskega društva Ribnica Stane Babič pravi, da je film vreden ogleda in v kolikor ste zamudili tokratno priložnost, zagrabite takoj naslednjo.

Sfinga se je tudi na vrhuncu železne dobe klasičnega alpinizma, sredi 60-ih let uspešno upirala prvim osvajalcem. Leta 1961 je Alešu Kunaverju in Kazimirju Drašlarju, v levem delu Sfinge uspelo preplezati prvo smer. Njen obraz pa je ostajal ne preplezan vse dokler se pod steno na isto vrv nista navezala Ante Mahkota in Peter Ščetinin. Po številnih urah naporov sta rešila skrivnost obraza in se vpisala v zgodovino, saj je smer pomenila najtežji tehnični vzpon v Sloveniji. Skoraj trideset let kasneje, sta jo povsem prosto preplezala Gregor Kresal in Miha Kajzelj. Tako smo Slovenci še enkrat dobili svojo najtežjo gorsko smer, tokrat preplezano brez tehničnih pripomočkov. Več o celotnem projektu Sfinga si lahko preberete na spletni strani www.sfinga.net.

ZVOK
Predsednik PD Ribnica Stane Babič o filmu Sfinga
Idejni vodja projekta Sfinga Tine Marenče o filmu

Vir: radio1.si

Komentiraj