Ribnica

Odprli razstavo klekljarske sekcije: Čipka kot okrasek

Novoletno drevesce okrašeno s čipkami
Okrašeno drevesce z ostalimi čipkami v ozadju
Novoletno drevesce okrašeno s čipkami

Okrašeno drevesce z ostalimi čipkami v ozadju

Ribnica – V torek, 20.12.2011 sta Občina Ribnica in Klekljarska sekcija pri Turistično športnemu društvu Kostel v Rokodelskem centru Ribnica odprla razstavo čipk, ki so jih ustvarile klekljarice iz območja Ribnice, Kočevja, Kostela in Osilnice, združene v klekljarski sekciji pri TŠD Kostel in z njimi okrasile božično-novoletno jelko.

V sekciji so Genica Muhvič Nikolič, Marija Jurjevič, Jožica Jurkovič, Bernarda Skok, Darinka Furlič, Darka Krkovič, Francka Pantar in predsednica klekljarske sekcije, Aleksandra Frank Staniša. Da je razstava, ki si jo lahko ogledate v centru rokodelstva do 7. januarja, v Ribnici, je zasluga v Bernardi Skok, Ribničanki, ki je oktobra letos v danskem mestu Slagelse osvojila nagrado organizatorja vsakoletnega natečaja „Izziv leta“, kjer je sodelovalo 40 avtorjev s 45. izdelki, z Danske, Islandije, Švedske, ter iz Italije in Slovenije. Bernarda Skok je za svoje ‘srčke’ prejela že drugo nagrado za njihovo društvo.

V kostelski dolini se je klekljalo že pred prvo svetovno vojno, vendar pa je po vojni ta dejavnost v dolini skoraj čisto zamrla in so klekljale le še redke starejše žene. Pred 11. leti se je Turistično športno društvo Kostel odločilo, da ponovno oživi to dejavnost, za kar ima zasluge dr. Stanko Nikolič.

Že od vsega začetka društvo vsako leto organizira tečaje klekljanja v sodelovanju s čipkarsko šolo Jurija Vege iz Idrije. Aktivno se jih v društvu s klekljanjem ukvarja od 10 do 13 klekljaric in prihajajo iz Ribnice, Kočevja, Kostela in Osilnice. Čeprav se s klekljanjem ukvarjajo zgolj ljubiteljsko, se vse zavedajo, da morajo obvladati pravilne postopke izdelave posameznih tehnik, zato se rade udeležujejo tečajev in delavnic tudi v Idriji. Enkrat na leto organizirajo razstavo v Fari in v Kočevju, kjer svoje izdelke pustijo na ogled, že šest let pa sodelujejo tudi na ribniškem sejmu suhe robe in lončarstva. Ob desetletnici delovanja so postavile razstavo v Občini Dobrepolje, kjer je bil odziv še posebej velik. Šolarji in otroci iz vrtca so prišli organizirano na ogled razstave, kjer so jim tudi praktično prikazale kako se kleklja.

Rade si gredo ogledati čipkarske razstave po Sloveniji, ki jih prirejajo različna klekljarska društva. Seveda pa ne manjkajo tudi na vsakoletnem festivalu idrijske čipke v Idriji.

Že štiri leta zapored sodelujejo na mednarodnem sejmu ročno klekljane čipke v danskem mestu Slagelse, kjer sodelujejo na natečaju imenovanem »Izziv leta« (»Challenge of the year«). To je za njih res pravi izziv, kajti tam lahko resnično preizkusijo vse znanje v različnih tehnikah, materialih in barvah. Na čipke, ki so jih izdelale za »Izziv leta«, so še posebej ponosne, kajti to so zares povsem njihove avtorske čipke od ideje, do končnega izdelka – čipke.

»Izziv leta« je osrednja sejemska prireditev sejma na Danskem. Organizator sejma vsako leto že v začetku leta razpiše temo in objavi skico, v okviru katere je potrebno izdelati povsem svojo, avtorsko čipko, od ideje, preko izbire barv in tehnik izdelave čipke, izdelave papirca (vzorca, po katerem se čipka izdeluje), do končnega izdelka – čipke. Klekljarice klekljarske sekcije pri TŠD Kostel so se »Izziva leta« prvič udeležile leta 2008. Takrat je svoje avtorske izdelke – polžke – na natečaj poslalo 6 njihovih članic in njihovi polžki so pri organizatorju sejma že prvo leto vzbudili veliko pozornosti. V letu 2009 so na natečaju »Izziv leta« sodelovale z osmimi avtorskimi izdelki – pentljami. Darka Krkovič je v tem letu za svojo pentljo prejela tudi eno od dveh nagrad, ki jih organizator vsako leto na podlagi strokovne ocene posebne komisije podeli najboljšima izdelkoma. Poleg nagrade so prejele tudi povabilo organizatorja, da je pripravljen pokriti stroške, če bi bile pripravljene tudi ostale njihove čipke predstaviti obiskovalcem sejma. Po dveh letih intenzivnih priprav so se konec oktobra 2011 s svojimi čipkami odpravile na Dansko, v mesto Slagelse.

Poleg »Izziva leta« je glavni dogodek na danskem čipkarskem sejmu tudi vsakoletna okrasitev novoletnega drevesca z okraski iz klekljane čipke. Okrasitev božično-novoletnega drevesca velja za znak posebne pozornosti organizatorja enemu od razstavljavcev in letošnjo okrasitev novoletne jelke je organizator zaupal prav klekljaricam iz TŠD Kostel.

Organizator sejma in razstave klekljanja v mestu Slagelse na Danskem, jih je povabil, da pri njih postavijo na ogled svoje čipke. Vsako leto povabijo klekljarice iz ene države. V ta namen so bili pripravljeni za dve osebi financirati stroške prevoza in nastanitve. Odločitev je padla, da Aleksandra Frank Staniša in Genica Muhvič Nikolič odpotujeta na Dansko in zastopata njihovo društvo in hkrati Slovenijo.

Za okrasitev novoletne jelke so naklekljale 200 različnih čipk, ki so jih kombinirale z novoletnimi okraski, nekatere čipke so bile na obroču ali v vitražnem steklu, spet druge so bile samostojne dodatno okrašene s perlami, s čipko so okrasile tudi sveče in novoletne bunkice. Odločile so se namreč, da bodo jelko okrasile v stilu njihovih babic. To pomeni veliko različnih okraskov, sveče in verige. Ročno klekljane verige so bele, srebrne, zlate in dodatno okrašene s perlami. Verig je za ca. 27m. Največ so klekljale z metaliziranim sukancem v srebrni in zlati barvi, seveda pa brez belega bombažnega sukanca ne gre.

Organizator sejma jim je za okrasitev pripravil Norveško jelko (Abies nordmandianna), visoko dva metra, z dolgimi iglicami, ki je bila lepa že sama po sebi. Z njihovimi klekljanimi izdelki pa je naravnost zažarela v novoletni podobi. Pod jelko so postavile klekljane jaslice s klekljanimi tremi kralji, Jožefom, Marijo in Jezusom, angeli, kamelo, osličkom, ovčicami in pastirji, repatico ter vsem ostalim, brez česar ni pravih jaslic. Mah so nabrale že sredi poletja in v poletni pripeki, ko so temperature dosegale do 34 stopinj se je zelo lepo posušil. Tako so imele klekljane jaslice na pravem slovenskem mahu. Skratka, okrašena jelka z jaslicami je bila naravnost čudovita. To so potrdili tudi obiskovalci. Niso skoparili s pohvalami, ogledovanjem in fotografiranjem. Tudi organizator je povedal, da tako lepe novoletne jelke še ni bilo odkar imajo tradicijo okrasitve jelke na sejmu.

Želja organizatorja je bila, da predstavijo čipke v različno zahtevnih tehnikah (tako enostavne, kakor zelo zahtevne) in v različnih načinih uporabe. Tako so imele na razstavi: zavese, prte, prtičke različnih oblik in barv, klobuk, predpasnik, šale, različne motive v slikah, različne motive s polnitvami, svečnike, čipka v lesenem pladnju … Manjkala ni niti ‘naklekljana’ Slovenija, potem komplete nakita, imele so tudi čipke, kombinirane z vitražnim steklom in še in še. Poleg okrasitve novoletne jelke so tako razstavile skupaj več kot 100 različnih izdelkov. Na sejmu so ves čas prikazovale tudi praktičen način klekljanja v naših krajih in tako niso predstavljale samo Kostel, oziroma krajev od koder prihajajo, temveč vse barve naše države. Po navedbi organizatorja si je sejem letos ogledalo okrog 2000 obiskovalce, za potrebe sejma pa je bilo tako ali drugače zaposlenih skupaj okrog 200 ljudi.

Vir: radio1.si

Komentiraj