Ribnica

Občinska proslava ob dnevu državnosti 2013

Jože Levstek, župan Ribnice
Jože Levstek, župan Ribnice
Jože Levstek, župan Ribnice

Jože Levstek, župan Ribnice

Ribnica – Letošnja občinska proslava ob dnevu  državnosti je bila v petek, 21. junija 2013 v  večernih urah, tako kot je v navadi, po maši  za domovino. V prvih vrstah so poleg nekaterih vidnejši predstavnikov občine sedeli  predvsem uniformirano gasilci, ki so s svojimi prapori pripomogli k slovesnejšemu vzdušju. Program se je pričel ob 20. uri v  župnijski cerkvi v Ribnici, pripravila in vodila pa ga je Veronika Mravljak Andoljšek.

Začel se je s slovensko in evropsko himno,  ki ju je zaigral Ribniški pihalni orkester. Sledil  je kratek nagovor župana Jožeta Levstka.  Osredotočil se je na principe vodenja države,  kot jih predpostavlja Platon v Državi, kjer  predstavi svoj razmislek o družbi in državi,  predvsem pa se je osredotočil na voditelje.  Nadaljeval je s spominom na tisočletni slovenski sen, Karantanijo in ustoličevanje  koroških vojvod, zaključil pa s pozivom, da je potrebno Slovenijo ohraniti še za prihodnje rodove.

Župnijski pevski zbor je zapel Slovenec  sem in kasneje še Oj, Triglav, moj  dom, Patricija Levstik in Tina Pelc,  učenki osnovne šole, pa sta recitirali  Gregorčičevo Soči.  Slavnostni govornik dr. Janez Juhant,  predstojnik oddelka za filozofijo pri  Teološki fakulteti, je želel govoriti  o vrednotah, ki naj bi gradile našo domovino, pri čemer je izpostavil  predvsem katoliška tradicijo in  njen doprinos k samostojni slovenski državi. Spomnil je na dejavnost  časopisa Slovenec, predvsem pa se je  osredotočil na komunizem in njegovo  delovanje v družbi.  Slovesnost se je zaključila z koncertom Ribniškega pihalnega orkestra, ki je na  parkirišču pred cerkvijo požel glasen  aplavz, ter s krajšo pogostitvijo.

Tekst in foto: Primož Tanko

[oglas tip=”468×60″ p=”C”]

5 komentarjev

  • Strinjam se s komentarjem »Ob rob proslavi ob dnevu državnosti«, objavljenem v REŠETU, kjer Primož Tanko pravi, da gre za praznik samostojne in demokratične Slovenije, praznik povezovanja vseh prebivalcev Slovenije, kolikor je le mogoče. Zato v pluralni družbi, v kakršni realno živimo, žal ni primerno, da državni praznik praznujemo v cerkvi.
    To je tudi žal primer, ko pomladne stranke oz. predvsem SDS ravnajo tako, da odvrnejo mnoge sredinske neopredeljene volivce in tako ne morejo zmagati na volitvah, čeprav imajo lahko dobronamerne in ustrezne programe za napredek Slovenije. Potem pa so običajno krivi drugi, »tisti iz ozadja in zarote«!?

  • Pomemben je namen proslave in ne kraj kjer se le ta odvija. Zato bi bilo prav da bi bila cerkev polna, pa žal temu ni bilo tako. Tudi ko so bile proslave organizirane drugje je bil obisk slab.

  • gospod mihič , žalostno je, da se take proslave, domovinske odvijajo po cerkvah v vsej evropi, le v komunistični sloveniji ne, zato so tile vaši komentarji neustrezni, sploh zato, ker je katoliška cerkev veliko pripomogla k osamosvojitvi in priznanju Slovenije.
    Kar pa se tiče škrabčeve, naj spoka nazaj v jugo ljubljano.

Komentiraj