Ribnica

V ribniškem gradu proslavili 31 let samostojne in neodvisne države Republike Slovenije

V zavetju grajskih zidov prenovljenega ribniškega gradu smo v petek, 24. junija, s pestrim kulturnim programom proslavili 31 let samostojne in neodvisne države Republike Slovenije.

V čudovit glasbeni večer so nas popeljali Ribniški pihalni orkester, Oktet Gallus, Glasbena šola Ribnica in glasbena virtuozinja Alenka Godec.

Dogodek smo oplemeniti še s slovesno predajo kvačkanega grba, ki je nastal v zgodbi Slovenija Kvačka. Ena država, 212 občin, Ena Slovenija je bil projekt v katerem so naše kvačkarice Slovenije združile svoje spretnosti obračanja magične palčke in s prejo kreirale največji Slovenski kvačkarski izziv. Povezale so našo Slovenijo, zbudile zanimanje za kvačkanje in prav kmalu se bodo vpisale v Guinessovo knjigo rekordov. Vseh 212 občin je izpod rok 212 kvačkaric in iz slovenske volne dobil svoj kvačkan grb. Vsak grb ima svojo zahtevnost in nosi svojo zgodbo. In zgodbo za Ribnico je nakvačkala ga. Slavica Mihelič, ki je svoj imeniten izdelek, nakvačkan grb Ribnice, slovesno predala županu Ribnice.

Osrednji govornik ob tej priložnosti je bil župan Samo Pogorelc, ki je spomnil na pogumne može, ki so ob tem zgodovinskem dogodku znali stopiti skupaj, hkrati pa poudaril nujnost nadaljnjega povezovanja in medsebojne pomoči slehernemu državljanu.

Spoštovane občanke in občani,
drage Slovenke in Slovenci,
dragi sodržavljani in prijatelji.

V veselje in ponos mi je, da stojim danes tu pred vami. Na predvečer praznika ob dnevu državnosti. V čast mi je, da smo zbrani skupaj, državljani in državljanke Slovenije, ki se je pred 31 leti podala na svojo, samostojno pot. Nič ni samoumevnega, še najmanj pa to, da smo takrat kot narod tako odločno in z vsem srcem stopili skupaj, in se bili pripravljeni boriti za samostojno in neodvisno Slovenijo. Ničesar in nikogar se nismo ustrašili, niti vojaške sile, ki je zavzela naše ozemlje. Kjer je volja, je tudi pot. Borili smo se. In zmagali.

To je bila naša najpomembnejša zmaga, ki nam je vlila upanja in samozavesti. Da zmoremo. Da se lahko kot narod postavimo ob bok drugim evropskim narodom. Te zmage seveda ne bi bilo brez podpore vas, dragi državljani, brez pogumnih borcev, rojakov na tujem in številnih prijateljev, ki so nam v tistih zgodovinskih trenutkih stali ob strani ter nas bodrili v pogumu in odločnosti.

Vsem gre brezmejna zahvala.

Želim si, da bi, tako kot smo leta 1991, tudi v prihodnosti ostali močni in povezani. Seveda ima vsak izmed nas svoja mnenja, prepričanja, tudi vero, a vse nas družijo skupna zgodovina, jezik in kultura. To je nekaj, kar je v nas, nekaj, česar ne moremo zbrisati, četudi odpotujemo na drug konec sveta. Svojo domovino nosimo v srcu. Slovenci smo in na to smo ponosni.  Da smo pogumen narod, smo že dokazali, zato se nam ni treba ničesar bati. Saj veste, sreča je na strani pogumnih. Zato lahko z veseljem in upanjem zremo v našo skupno prihodnost.

Spoštovane državljanke in državljani. Cenjeni gostje.

Jutri, ko praznujemo dan državnosti, je poseben dan. Naj bo slavnosten in vznesen. Prežet z upanjem in optimizmom. Vesel sem, da smo zbrani skupaj in vam želim čim več osebnega zadovoljstva in miru, čimbolj uspešno delo in prijazno življenje v naši lepi domovini.

Srečno, Slovenija!

Komentiraj