Ribnica

Ob občinskem prazniku otvorili prvo fazo novega ribniškega vrtca

Vrtec Ribnica otvoritev 1 faza, 22.10.2013
Vrtec Ribnica otvoritev 1 faza, 22.10.2013

Ribnica – »Za ta čas, ki je čas krize, je naš vrtec morda nadstandarden, a za otroke je najboljše komaj dovolj dobro,« je dejal ribniški župan Jože Levstek ob včerajšnji otvoritvi prve faze novega ribniškega vrtca.

Vrtec Ribnica otvoritev 1 faza, 22.10.2013

Vrtec Ribnica, otvoritev 1, faza, 22.10.2013

S tem so v Ribnici še posebej počastili letošnji občinski praznik, saj gre za investicijo, ki je vredna 5,1 milijona evrov. Z njo so zgradili razčlenjeno leseno stavbo, ki ima 2500 kvadratnih metrov notranjih uporabnih površin, kjer je 10 igralnic in upravno-gospodarski del s kuhinjo, pralnico in upravo.

Dobra polovica vseh otrok, to je 212 vrtičkarjev, bo v novih prostorih od 4. novembra, septembra 2014 pa bo zaključena tudi druga faza gradnje in bo vrtec končan v celoti. Takrat bo na nekaj manj kot 4000 kvadratnih metrih uporabnih površin vseh 360 otrok, stavba pa bo z 20 igralnicami eden največjih nizkoenergetskih vrtcev v Sloveniji.

S tem se bodo pogoji za varstvo malih Ribničanov in delo zaposlenih bistveno spremenili. Sedanje stavbe vrtca, zgrajene leta 1977 in 1987, tudi po mnenju inšpekcije niso primerne. Zato je občina Ribnica pred petimi leti na javnem natečaju izbrala projekt arhitektov Bojana Mrežarja, Renata Rajnarja in Petra Rijavca iz arhitekturnega biroja Arhi-tura d.o.o., izvajalska dela pa so zaupali domačemu podjetju Riko. Ta je podobne vrtce gradil v Italiji, Veliki Britaniji in Rusiji.

[oglas tip=”468×60″ p=”C”]

V novi vrtčevski stavbi bodo za ogrevanje porabili okoli 30 kWh/m2 toplotne energije, medtem ko »običajne« stavbe za ogrevanje porabijo od 60 do 300 kWh/m2 toplotne energije.

Poleg tega, da je izredno prijetna lesena zgradba v resnici »svet, prepleten z igro, naklonjenostjo in spoštovanjem«, kot je dejala Darja Šilc, ravnateljica Vrtca Ribnica, bo edini ribniški vrtec veliko prihranil tudi zaradi varčne zasnove gradnje. Za ogrevanje bo porabil okoli 30 kWh/m2 toplotne energije, medtem ko »običajne« stavbe za ogrevanje porabijo od 60 do 300 kWh/m2 toplotne energije.

Septembra 2014, ko bo končana druga faza gradnje, bodo v Ribnici imeli enega največjih nizkoenergetskih vrtcev pri nas.

Vir: delo.si, Simona Fajfar

8 komentarjev

 • velika zunanja površina, skromna velikost oddelkov: tako bom strnil razočaranje ob včerajšnjem ogledu vrtca: to so komentarji ljudi, ki imajo otroke v tem vrtcu in jih poznam, pa tudi besede naših vzgojiteljic, ki se dejansko bojijo 4. novembra… Tudi ravnateljica ni skakala od vesela, njen (bolj kisel) nasmeh je bil videti samo na televiziji…

 • Kdo se boji česa. Obstajajo standardi po katerih je treba vrtce graditi. Če ima ta vrtec dovoljenje potem je bilo standardom zadoščeno. Država in Evropa za ta vrtec nista dala malo denarja, če bi bilo kaj narobe ga ne bi. Ne vem komu je v interesu, da kritizira vse po vrsti, otrokom gotovo ne. Bolj se vprašajte kaj bi bilo ,če ne bi imeli novega vrtca. Vsak dan pritožbe staršev in vseh, da je v starem vse narobe. Ko pa se naredi nov, pa spet jamranje. Pejte se solit jamrači.

 • anonima2 Sreda, 23. Oktober 2013 ob 13:01

  Nisem jamral, sem napisal kaj sem slišal in kaj sem videl, ko sem bil tam… in tud slušal sem vodstvo vrtca, kako so gospe jamrale, da ne vedo kaj bo in da bo kakor pač bo… v redu, če ustreza normativom-me veseli, … evropa pa ne bo gledala kako veliki so oddelki, ampak ali je šlo kaj denarja po stranskih kanalih v privatne žepe … bomo pa videli po 4.11…

  bo pa še zanimivo, tudi dren na dovozu v vrtec (predstavljeno je bilo drugače), pa tisti peščen del ob cesti med novim in starim vrtcem… še bo pestro…

  in če že hočeš bi plosk plosk, samo a bo spet septembra 50 otrok ostalo zunaj? namreč oddelkov bo isto kot v starem vrtcu

 • Gospodje, če danes stane na ključ narejena hiša 150.000€ pa recimo, da če se bo kdo odloču komplicirat hiša z vsemi standardi, itd. 250.000€, potem hitro ugotovimo, da bi za omeni denar postavili najmanj 28 luksuznih hiš, pri čemer bi vsaka imela svojo kuhinjo 2 wcja, itd. In če je to res, kar se piše, glede strehe, ogrevanja streh in da so mogl podkladat ob lanskemu snegu, bom jaz svoje otroke pozimi dal lepo kar v privat varstvo!

  SKRATKA, NI ČUDN, DA SE UČERI TANKO NI PRKAZAL NA OBČINSKI PROSLAVI. NIHČE SE NEBI, ČE BI TI PADEL KAK MILJONČEK V ŽEP.
  VEST JE PAČ NERODNA REČ.

 • Milijoni so padli v žep Škrabcu. Upam, da je vsaj plačal podizvajalce. Sicer pa če je kaj narobe so garancije. Jih bodo že vnovčili. Se pa v Ribnici p atudi durgje zmeraj najdejo jamrači, ki hočejo vse spljuvat. Če se nič ne dela je narobe, če se naredi je predrago. Če se hoče narest problem, se ga lahko naredi tudi iz tega, da je Mujo poškodoval šraufe, ker je križnega šraufal z navadnim. Ma pejte nekam..

 • Zakaj anonimna, anonimnež, ali se ne znate predstaviti vsaj z imenom. Kot slišim in vidim imate vsi večje probleme z vrtcem kot vzgojiteljice. NE BOJIMO SE 4. novembra.

 • Meni je pa notranjost vrtca izjemno všeč. Prostori niso tako majhni, kot pravite. Dajte no. Tipično slovensko. Spljuvat nekaj, kar je novo in sploh še ni bilo preverjeno. Zakaj že? Zaradi kakšne foušije? In skrb ob parkiranju avtomobilov pred vrtcem? Seveda…nekateri bi radi svoje otroke z avtom pripeljali do igralnice.

  Vsem želim lep začetek naslednji teden. Jaz, kot starš, sem zelo vesela, da se bo moj otrok lahko igral v tem vrtcu 🙂

 • Nande Šilc-lista Janeza Puclja, kje je bil zaposlen Janez Pucelj-Riko Hiše? …upam, da ni ravnateljica vrtca Darja Šilc, žena gospoda Nanda Šilca, )Fortunat Šilc – član občinskega sveta (6 redna seja občinskega sveta z dne 08.09 2011 0b 18 uri) Nande šilc je vprašal, kaj je z izgradnjo vrtca v Ribnici…
  kdo je gradil železno konstrukcijo vrtca, kdo je bil izvajalec del?

  Gospod župan in gospod poslanec Tanko, ali imata na moja vprašanja odgovore, prosim, da mi razjasnita sorodstvene vezi med ravnateljico vrtca (Darja Šilc) in gospodom Fortunatom(Nande Šilc) Šilc…in ali bo gospa Andreja Škrabec podala prijavo na PROTIKORUPCIJSKO KOMISIJO…
  čakam na odgovor vseh zgoraj navedenih…

Komentiraj