Ribnica

Nov ribniški vrtec bo septembra 2014 sprejel skoraj 400 otrok

Nov Vrtec Ribnica
Energetsko varčen vrtec naj bi za ogrevanje porabil tudi do desetkrat manj toplotne energije od bolj potratnih stavb. (Foto: Petra Šolar)

Ribnica – Nov ribniški vrtec bo septembra sprejel skoraj štiristo otrok, kar je največ v 60-letni zgodovini vrtca. Dokončali so namreč drugi del megalomanskega kompleksa, v katerem bo skupno 22 oddelkov. Za gradnjo največjega energetsko varčnega vrtca v Sloveniji so v Ribnici odšteli 7,5 milijona evrov, od šolskega ministrstva pa niso dobili niti centa.

Prostore preuredili za dodatna dva oddelka

Energetsko varčen vrtec naj bi za ogrevanje porabil tudi do desetkrat manj toplotne energije od bolj potratnih stavb. (Foto: Petra Šolar)

Energetsko varčen vrtec naj bi za ogrevanje porabil tudi do desetkrat manj toplotne energije od bolj potratnih stavb. (Foto: Petra Šolar)

Potem ko je 212 otrok že novembra lani predelani šolski učilnici in dotrajane igralnice v starem vrtcu zamenjalo za nove, se jim bo septembra v drugem delu vrtčevskega kompleksa pridružilo še skoraj dvesto malčkov. Nov ribniški vrtec so namreč gradili v dveh fazah: v prvi so zgradili en del vrtčevske stavbe za starejše otroke (vrtec je zasnovan v obliki dveh črk U) in upravno-gospodarski objekt, v drugi fazi pa še drugi del stavbe za otroke, stare od enajst mesecev do treh let.

Po prvotnih načrtih naj bi imel nov vrtec 20 oddelkov oziroma bi lahko sprejel okoli 360 otrok. »Na podlagi čakalnega seznama in prijav smo se odločili, da v novem vrtcu dodatne prostore preuredimo v dva oddelka, kar pomeni, da bomo prvega septembra sprejeli 397 otrok,« je pojasnil ribniški župan Jože Levstek. Z željo, da noben otrok ne bi ostal pred vrati, so v Ribnici pripravljeni naknadno odpreti še en oddelek, če bo število prijav zadostno.

Ribniški vrtec je s skoraj 4000 kvadratnimi metri uporabnih površin največji energetsko varčen vrtec v Sloveniji. V Riku, ki je vrtec zgradil v dveh letih, zagotavljajo, da bo vrtec za ogrevanje porabil tudi do desetkrat manj toplotne energije od bolj potratnih stavb. »Izračuna še nismo naredili, saj moramo počakati, da bomo ogrevali oba dela vrtčevske stavbe,« pojasnjuje Levstek, ki vedno znova poudarja: »Prav je, da poskrbimo za najmlajše.«

Stari vrtec v varstveno-delovni center?

Stari vrtec, ki leži le streljaj od novega, je dotrajan, nefunkcionalen, zastarel in utesnjen. A preden so se v Ribnici lotili največje investicije v zadnjih letih, so naročili elaborat. Ta je dokazal, da zaradi vseh težav – puščala je streha, napeljave so bile nevarne za zdravje, v slabem stanju je bila tudi kuhinja – vrtec ne zagotavlja več normalnih razmer za bivanje, strokovnjaki pa so še zapisali, naj se montažni del starega vrtca podre, ohrani pa le zidani. V Ribnici so se reševanja težav lotili postopoma: pred tremi leti so zaradi dolgih čakalnih vrst preuredili dve učilnici v šoli v dve igralnici. A je pred vrati še vedno ostalo okoli 50 otrok. Nato so zgradili prvi del novega vrtca, preselili del otrok, šele kasneje pa uvideli, da bodo morali, če želijo sprejeti več otrok, povečati število oddelkov. Zato bosta v novem vrtcu dva oddelka več, ko so sprva načrtovali.

Za končanje v les ovite razčlenjene stavbe je ribniška občina najela posojilo v višini 1,5 milijona evrov. 3,5 milijona evrov so dobili iz evropskega sklada za regionalni razvoj, nekaj denarja so dobili iz finančne izravnave, nekaj pa primaknili iz proračuna. Stari vrtec bo po selitvi preostalih oddelkov za zdaj ostal prazen, v Ribnici pa upajo, da bi ga obnovili in spremenili v negovalno bolnišnico. A ker so trenutni normativi prestrogi (400.000 prebivalcev), imajo rezervne načrte: prostore bi lahko namenili za varovance bivalnih enot ali varstveno-delovnega centra.

Vir: Petra Šolar, dnevnik.si

Komentiraj