Ribnica Zanimivosti

Nina Šenk, prva Slovenka na prestižnem festivalu klasične glasbe v Londonu

Nina Šenk (foto ninasenk.net)
Nina Šenk (foto ninasenk.net)

Objavljen je bil letošnji program festivala klasične glasbe BBC Proms. Na njem bo prvič v zgodovini samostojne Slovenije sodelovala tudi skladateljica Nina Šenk.

Festival BBC Proms se vsako poletje, že od leta 1895, odvija v znamenitem Royal Albert Hall v Londonu. Cilj festivala je, da bi najkakovostnejšo klasično glasbo prinesel čim širšemu občinstvu. Skladbo Nine Šenk bodo prvič izvedli člani Berlinske fi lharmonije v dvorani Cadogan, v ponedeljek, 3. 9. 2018. Nina je prva Slovenka, ki se bo na tem prestižnem festivalu predstavila kot skladateljica.

»Dobiti povabilo na tako prestižen festival je velika čast, piko na i pa doda še dejstvo, da so me predlagali berlinski filharmoniki. Je zelo lepa potrditev mojega ustvarjanja. Skladbo pišem že nekaj mesecev in bo dokončana v nekaj tednih, ko grem v Berlin na prvo vajo z glasbeniki,« je povedala Nina Šenk.

Nina sedaj že tretje leto skupaj z Miklovo hišo organizira Koncertni abonma Ribnica, kjer lahko Ribničani kakovostno glasbo in izvajalce slišimo v domačem kraju. Slišali smo lahko že kar nekaj njenih skladb.

Ob tej priložnosti pa bi vas želela povabiti še na koncert, ki bo v Cankarjevem domu, 17. in 18. maja 2018 ob 19. 30. Orkester Slovenske filharmonije bo skupaj s solistom in koncertnim mojstrom Janezom Podleskom izvedel Koncert za violino in orkester št. 1, za katerega je leta 2004 prejela evropsko nagrado za najboljšo kompozicijo na festivalu.
Vljudno vabljeni!

Nadja Petek

Komentiraj