Ribnica Zanimivosti

Nina Šenk Kosem: Trdo delo in prava mera samokritike sta nujna za kvaliteto in napredovanje

Nina Šenk Kosem
Nina Šenk Kosem

Poleg vloge žene in mame ogromen del življenja Nine Šenk Kosem predstavlja glasba. Je svobodna umetnica – skladateljica in aktivna ambasadorka sodobne glasbe. “V skladbi je vedno del mene, lahko rečem, da me je v skladbah vedno več,” je nedolgo nazaj povedala v intervjuju za Družino.

Študij kompozicije in glasbene teorije jo je ponesel tudi v tujino: na podiplomski študij kompozicije v Dresden in mojstrski študij na Visoko šolo za glasbo in gledališče v München. Že med študijem je za svoje glasbeno udejstvovanje prejela več odmevnih nagrad, med drugim tudi študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo in leta 2004 evropsko nagrado za najboljšo skladbo festivala. Vse od takrat je bilo na svetovnih odrih in festivalih izvedenih več kot 300 njenih skladb sodobne klasične glasbe. Izvrstna glasbena umetnica je leta 2017 prejela nagrado Prešernovega sklada, letos pa je bila kot najmlajša v zgodovini sprejeta med izredne člane Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

V današnji rubriki Ženska ženski lahko Nino spoznate bolj osebno.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealen začetek dneva je, ko vsi malce dlje spimo in nas ne čakajo nobene obveznosti, tako da si lahko privoščimo crkljanje.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Malce več spanja bi bilo luštno …

3. Biti mama umetnica verjetno ni lahko, saj ni stalnega urnika. So pa gotovo tudi druge, pozitivne plati. Katere recimo?
Ker ni stalnega urnika, se lažje prilagodiš otrokovim potrebam in delo prestaviš za par ur, to ti da dober občutek. Pa tudi drugače materinstvo pripomore k dobremu ravnotežju med težkimi urami dela, ki te bremenijo, in vsakodnevnimi radostmi.

4. Kako z možem ohranjata iskrico v zakonu in zakaj vam je to pomembno?
Z možem sva partnerja na veliko področjih, od vzgoje, gospodinjstva, do različnih dejavnosti v glasbi. Vsakodnevno deliva vse in pomagava drug drugemu, to je temelj najinega odnosa. Vedno pa iščeva najine trenutke, pa naj bo to jutranja kava, skupno kosilo, večer brez otrok ali koncerti. Če sva midva močna in povezana, se zdijo vsi ostali problemi rešljivi in dosti manjši.

5. Zakaj ste postali skladateljica? Le zaradi glasbenih talentov ali je bilo še kaj drugega? Kaj osmišlja vaše delo?
Vedno sem oboževala glasbo, vendar sem jo raje raziskovala in skladbe preigravala sebi, nikoli nisem imela želje po nastopanju – počasi je potem kompozicija postajala čedalje večji del mojega ukvarjanja z glasbo in postala del mene, ki se mu ne morem več odreči.

Čudovito je doživljati, kako ure in ure dela v tišini kar naenkrat postanejo glasba, ki jo igra včasih tudi sto ljudi naenkrat in posluša tisoč – in kakšno moč potem dobijo tiste čačke na notnem papirju. Težko je opisati, to je občutek ponosa in ponižnosti hkrati.

6. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Ni bilo nobene specifične, pač pa ogromno malih dogodkov, ki so me izoblikovali v osebo, kot sem danes. Ena glavnih lekcij je gotovo ta, da sta trdo delo in prava mera samokritike nujna za kvaliteto in napredovanje.

7. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Smeh otrok.

8. S čim, kje, kako se duhovno napolnite?
Z dobro glasbo, dobrim tekstom, predstavo ali koncertom, tudi s sprehodi v naravi.

9. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Ko otroka zaspita in z možem oba zaključiva dnevne obveznosti, se ponavadi dobiva v dnevni sobi, da podeliva dogodke in novice tistega dne. Pogovor z njim je vedno nekaj, česar se veselim. Povzetek celotnega dne, od službe do otrok, deljenje strahov, dvomov in sreče, deluje zelo pomirjujoče.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Biti ženska je lepo, ker obstajajo tudi moški. Kontrasti in nasprotja so lepota življenja.

Vir: si.aleteia.org

Komentiraj