Ribnica

Nagradni Kviz “OSTANI DOMA” o poznavanju Ribniške doline

V času, ko je potrebno biti in se zadrževati doma, si krajšamo čas s pospravljanjem hiše, stanovanja, urejanjem omar, delavnic, kleti, urejanjem vrta, obrezovanjem sadnega drevja, pranjem avtomobila, kuhanjem in pečenjem, družabnimi igrami…sem za vas, za krajšanje časa pripravil kviz Ostani doma, ki se nanaša na poznavanje ribniške doline. Da pa trud ne bo zaman, bo deset izžrebancev, ki pošlje pravilne odgovore prejelo tudi lepe knjižne nagrade.

Kviz je sestavljen iz desetih vprašanj, ki pa skupaj s prvimi črkami vsakega odgovora tvorijo iskano geslo. Za pravilno se štejejo vsi odgovori in končno geslo sestavljeno iz prvih besed odgovorov.

KVIZ OSTANI DOMA

1. Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve ima v naši občini skladišče naftnih derivatov – SND. V katerem kraju je to skladišče?

2. Občino Ribnica sestavlja skupaj 64 naselij med katere sodijo
Andol, Blate, Breg pri Ribnici, Breže, Brinovščica, Bukovec pri Poljanah, Bukovica, Dane, Dolenja vas, Dolenje Podpoljane, Dolenji Lazi, Dule, Črnec, Črni potok pri Velikih Laščah, Finkovo, Gašpinovo, Gorenje Podpoljane, Gorenji Lazi, Goriča vas, Graben, Grčarice, Grčarske ravne, Grebenje, Grič, Hojče, Hrovača, Hudi Konec, Jelenov Žleb, Junčje, Jurjevica, Kot pri Rakitnici, Kot pri Ribnici, Krnče, Levstiki, Lipovec, Makoše, Marolče, Maršiči, Nemška vas, Ortnek, Otavice, Perovo, Praproče, Prigorica, Pugled pri Karlovici, Pusti hrib, Rakitnica, Ribnica, Rigelj pri Ortneku, Sajevec, Sinovica, Slatnik, Sušje, Sveti Gregor, Škranjek, Velike Poljane, Vintarji, Vrh pri Poljanah, Zadniki, Zadolje, Zapuže pri Ribnici, Zlati rep, Žlebič, Žukovo.
Eno naselje izmed naštetih ne sodi v občino Ribnico. Katero naselje je to?

3. V zgornjem, drugem vprašanju vidimo koliko naselij ima naša občina Ribnica. Ali ste že bili v vseh teh vaseh? Zagotovo ne v vseh. Mogoče namig, da v prihodnje spoznate tudi naše domače kraje. Pojem pod katerim običajno razumemo potovanje zaradi razvedrila, oddiha ter njegove spremljajoče dejavnosti. Je panoga, ki se stalno razvija, nudi številne možnosti razvoja tudi v naši občini. Katera je ta panoga?

4. Bil je vsestranski glasbeni ustvarjalec, slovenski skladatelj, dirigent, aranžer, mojster,… Najbolj je poznano njegovo delo na področju zabavne in filmske glasbe. Rojen je bil v Ribnici pred 108 leti. Njegov priimek je?

5. Bila je legendarna partizanska zdravnica, po kateri se imenuje partizanska bolnišnica Franja. Rojena je bila v občini Ribnica, v naselju, vasi ki se imenuje?

6. So največji proizvajalec aluminijastih vhodnih vrat v Evorpi, med največjimi podjetji v naši občini, med največjimi donatorji domačih društev, z najbolj urejenimi proizvodnimi in poslovnimi prostori. Za katero podjetje gre?

7. KUD Dramšpil so pred kratkim uprizorili gledališko predstavo, dramedijo ali bolje povedano kombinacijo drame in komedije, ki jo je napisal domačin Miran Mate. Kako je naslov te igre?

8. Obod je ogrodje k reti, rešetu ali situ, ki ga znotraj na dnu dopolnjuje še obroč, ki oklepa leseno, žimnato ali žičnato podno. Izdelujejo jih iz smrekovega in jelovega lesa, saj mora biti les gladek, brez grč in cepljiv. Kako imenujemo to zvrst suhe robe?

9. Bil je slovenski pisatelj, prevajalec, kritik, esejist in urednik. Njegova najbolj znana dela so Široka usta, ter avtobiografske pripovedi Leskova mladost, Bosopeta druščina, Kurja vojska, ter še številne druge…Bil je rojen v Goriči vasi pri Ribnici. Kdo je ta oseba?

10. Bil je odličen nabožni pisatelj, in življenjepisec slovenskih misijonarjev, Baragov življenjepisec, rojen leta 1892 v majhni vasici v občini Ribnica. Kako se imenuje vas?

Obilo uspeha in zabave pri iskanju pravih odgovorov in ostanimo zdravi.

PRAVILA

Vse pravilne odgovore in iskano geslo pošljite skupaj z vašimi podatki na elektronski naslov peter.lesar1@gmail.com do nedelje 22.3.2020.

Med vsemi pravilnimi odgovori bom izžrebal 10 nagrajencev, ki bodo prejeli lepo knjižno nagrado. Nagrada bo brezplačno poslana na vaš naslov.

Organizator nagradnih vprašanj in knjižnih nagrad je Peter Lesar.

Peter Lesar, zbiratelj pisnega gradiva Ribniške doline (razglednice, dopisnice, pisma, knjige, razno) Kot pri Ribnici 36, 1310 Ribnica, gsm: 030 996 225, e-mail naslov: peter.lesar1@gmail.com

Komentiraj