Ribnica

Na Velikih Poljanah lomastijo medvedi

Ne grozi jim en kosmati velikan, pravijo, da jih je vsaj 10. Foto: Tomi Lombar, Delo
Ne grozi jim en kosmati velikan, pravijo, da jih je vsaj 10. Foto: Tomi Lombar, Delo

VELIKE POLJANE – Vasi ob vznožju izletniške točke Grmada, ki so zložene v Krajevno skupnost Velike Poljane med Velikimi Laščami in Ribnico, po velikosti in številu prebivalcev najmanjše v deželi suhe robe, so že od praznika Karmelske Matere Božje sredi julija ujetnice tropa srboritih in kajpak tudi lačnih kosmatincev. Strah se je na Velikih Poljanah, ki je osrednje in največje krajevno naselje, z razkropljenimi manjšimi podeželskimi enotami Žukovo, Vrh, Škrajnek, Ortnek, Finkovo, Dule ter Gornje in Dolnje Podpoljane, zasidral v sleherno dušo 250 klenih vaščanov.

Ne grozi jim en kosmati velikan, pravijo, da jih je vsaj 10. Foto: Tomi Lombar, Delo

Ne grozi jim en kosmati velikan, pravijo, da jih je vsaj 10. Foto: Tomi Lombar, Delo

Vse večje težave z zvermi, zlasti volkovi in medvedi, ki ne le da delajo škodo z napadi na domače živali, ampak tudi sejejo strah po vaseh Ribniške doline, je na noge znova, že drugič v tem letu, dvignilo tudi člane kočevske območne enote kmetijsko gozdarske zbornice.

Ti so v sredo, 10. septembra 2014 v Sodražici obravnavali številne probleme na terenu, med katerimi so tudi primeri v zadnjem mesecu stalnega nadlegovanja kosmatincev v krajevni skupnosti Velike Poljane. Ti lomastijo po dvoriščih, obirajo sadje, tlačijo koruzo, uničujejo vrtove povrh pa sejejo strah.

Sestanka se niso udeležili predstavniki države (ministrstva za okolje in prostor), torej lastnika divjih zveri, a so člani zbornice ob navzočnosti županov in predstavnikov šestih občin Kočevsko-Ribniškega in Velikolaškega le podrobno odstrli težave, ki so na robu vzdržnosti. France Prelesnik, predsednik območne zbornice je opozoril, da lahko kmetje (vaščani) zaradi obotavanja države zadevo sami vzamejo v roke, posledica takšnega ravnanja so možni incidenti, to pa bi pomenilo konec mirnega podeželskega življenja.

Dr. Ivan Kos z biotehnične fakultete iz Ljubljane , sicer starešina Lovske družine Velike Poljane je izpostavil, da je osnovni problem v tem ker pašnike in travnike poraščata grmičevje in gozd, divjad in zveri tako širi svoj prostor. Sicer so člani zbornice dali pobudo, da se v enem letu iz okolja odvzame 100 medvedov , (zraven niso prišteti povoženi) ter osem volkov. »Točnega štetja nimamo, domnevamo, da je v Sloveniji okoli tisoč medvedov, » je še dejal Prelesnik. Ker za težave podeželje vodstvo osrednje zbornice in državni organi nimajo posluha, so člani zbornice danes kolektivno odstopili.

dr. Ivan Kos o rešitvah
Franc Prelesnik o sobivanju
Franc Prelesnik o sestanku

Komentiraj