Ribnica

Na Štefanovo blagoslovili konje v Dolenji vasi in na Novi Štifti

Blagoslov konj v Dolenji vasi 2011
Blagoslov konj v Dolenji vasi
Blagoslov konj v Dolenji vasi 2011

Blagoslov konj v Dolenji vasi

Ribnica – Na Štefanovo so ‘žegnanje’ konj po jutranji maši, že trinajstič pripravili na dvorišču frančiškanskega samostana pri Novi Štifti, popoldan pa so ta obred desetič pripravili pred župnijsko cerkvijo sv. Roka v Dolenji vasi. 

[oglas tip=”180×150″]Konjarji ribniške doline, zbralo se jih je 40, so k Novi Štifti prijezdili iz smeri Ravni dol, žegen jim je podaril pater Filip, ki je skupaj z zbranimi molil za zdravje živine in gospodarjev.Odkar imajo blagoslov konj tudi v drugih krajih ribniške doline, je interes za obisk Nove Štifte na Štefanovo nekoliko upadel.

V Dolenji vasi je obisk konjarjev, ki so se pripeljali tudi z vozovi, presenetil celo tamkajšnjega župnika Branka Potočnika, saj so po blagoslov prišli tudi s Kočevskega. Vseh skupaj je bilo več kot 50. V Dolenji vasi, z razliko od ostalih krajev, ko žegnajo tudi sol in vodo, jezdecem v zahvalo za udeležbo podarijo spominsko medaljo. Praznik Sv. Štefana, zaščitnika konj, so obeležili še v Loškem Potoku, Velikih Laščah in Dobrepolju.

ZVOK
Župnik Branko Potočnik o običaju v Dolenji vasi
Branko Potočnik o začetku blagoslova konj v Dolenji vasi

Vir: radio1.si

Komentiraj