Ribnica

19. blagoslov motoristov in motorjev pri Novi Štifti 2017

19. blagoslov motoristov in motorjev pri Novi Štifti 2017
19. blagoslov motoristov in motorjev pri Novi Štifti 2017

Nova Štifta – V četrtek, 27. aprila je društvo MzM (Motoristi za motoriste) pri Novi Štifti organiziralo že tradicionalni, devetnajsti blagoslov motoristov in motorjev, neuradno sicer že dvajseti. Blagoslov je kot vsa leta doslej opravil pater Niko Žvokelj, tudi sam motorist, ki je bil pobudnik blagoslova. »Takrat je bil tovrsten blagoslov še edini v Sloveniji, danes jih je že preko 20,« je povedal vodja prireditve Pavle Hočevar, tajnik in prvi predsednik društva MzM, ki je s patrom Nikom oral ledino blagoslovov pri znani romarski cerkvi.

Letos je organizatorjem že drugo leto zapored zagodlo vreme, tako da smo lahko pred cerkvijo in samostanom našteli okrog 100 dvokolesnikov, je pa nekaj motoristov prišlo z avtom. Spomnimo, pred dvema letoma se je v lepem, sončnem vremenu pri Novi Štifti zbralo kar 3000 motorjev oz. 5000 motoristov s spremljevalci.

Pred romarsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja se tako vsako leto zberejo lastniki motorjev iz vse Slovenije, pa tudi tujine, letos so prišli iz Italije oz. Arcevie, s katero je pobratena občina Ribnica. Vsakič poleg blagoslova in družabnega srečanja poteka predavanje na temo varnosti v cestnem prometu. Letošnji moto predavanja je bil ‘Ustavi konje pred zebro.’ Društvo MzM namreč med drugim skrbi za osveščanje varne vožnje, ima tudi sklad, iz katerega nudijo pomoč motoristom ponesrečencem in njihovim svojcem. V desetih letih so jim namenil že preko 50.000 evrov. Pomagajo tudi pri drugih elementarnih nesrečah.

Društvo, katerega predsednik je Valentin Sojar, dr. med., ima 150 članov iz vse Slovenije. Društvo vsako leto tudi organizira izbrano potovanje po Evropi, ob lanski 10-letnici se je 250 motoristov in 50 spremljevalcev z avtobusom, skupaj 300 ljudi, odpravilo v Rim oz. Vatikan k papežu Frančišku, kjer so podarili dva motorja, ki sta namenjena misijonarjem. Lanski podvig je bil presežek tako po organizacijski plati, kot po številu udeležencev, pravijo organizatorji.

Letos junija pa se odpravljajo na Poljsko.

»Pobuda za potovanje na Poljsko je prišla spontano, ko smo trije MzM-jevci pomagali pri oblikovanju slovenskega večera na generalnem kapitlju frančiškanov v Assisiju, leta 2015. Z motorji smo pritovorili pršut in teran (kraški) ter ga predstavili udeležencem zbora frančiškanov iz vsega sveta, od Japonske do Amerike. Največje navdušenje smo doživeli pri vikarju (namestniku) frančiškanov iz Katowic na Poljskem, p. Dimitriju, navdušenem motoristu. Povabil nas je na Poljsko, da nam razkaže deželo nepozabnega slovanskega papeža, danes svetega Janeza Pavla II«, je o ideji za letošnje potovanje oz. romanje povedal pater Niko Žvokelj.

Več o potovanju, Poljski in društvu si lahko preberete na: www.mzm-slo.com.

Vir: radio1.si

Komentiraj