Ribnica

Na kočevskem medvedka pokončala telička, v Vintarjih medvedji mladiček zbežal v hlev

Vas Vintarji

Vas Vintarji

Kočevje, Ribnica – Po številnih napadih na čebelnjake in silažne bale s senom v krajih med Kolpo in Turjakom, se je lačna kosmatinka v petek, 29.4.2011 lotila mastne pojedine. Kruljenje po želodcu jo je zvabilo do manjše obore na sončni strani gozdnate planote med Rajndolom in Knežjo Lipo na Kočevskem.

Kosmatinec je planil na manjšega telička, ki ga je z velikimi tacami kmalu pokončal in gospodarju poleg škode povzročil še strah. Lovci so ocenili škodo, lastniku pa svetovali, da poskrbi za boljšo zaščito pred zvermi.

Živinorejci so ogorčeni, saj ugotavljajo, da zaščite pred napadalnimi medvedi in volkovi pravzaprav nimajo. Le zmanjševanje staleža divjadi (zveri) bo na to poraščeno območje prineslo manj konfliktov. Letošnji mladiček rjave kosmatinke, tehtal naj bi komaj deset kilogramov, se je v vasi Vintarji pri Svetem Gregorju v občini Ribnica pred radovednimi vaščani med Žimaricami in tem krajem umaknil v hlev Vinatrjevih. Prilezel je iz bližnjega gozdička na dvorišče, med rožami ostal pol ure, nato pa se je po dvorišču skozi odprta vrata na hlevu umaknil v temni kot daljših jasli. Za živino ni bil moteč.

Gospodar je poklical lovce, ki niso bili dobre volje, češ, kako naj bi medvedek zašel med govedo, pri tem pa gospodarju navrgli nekaj pikrih, da je on tavajočo malo zverino zaklenil med živino. A so vendarle prišli in mladiča odpeljali v varno zavetje gozda.

Vir: dolenjskilist.si, M.G.

Komentiraj