Ribnica

Na dolenjevaškem polju zbili 290-kilogramskega medveda

Včeraj zjutraj (15.10.2009) sta na dolenjevaškem polju pri Jasnici med Ribnico in Kočevjem kar dva avtomobila zbila 290 kilogramov težkega medveda. Bil je tako hudo poškodovan, da so ga morali lovci ustreliti.

Na Ribniškem je bil na cesti znova ob življenje kosmatinec. Danes zjutraj okrog pol sedme je na rahli vzpetini državne ceste na dolenjevaškem polju med Ribnico in Kočevjem, pri mostičku pod vzpetino Jasnica, kjer se območji Velike in Male gore skoraj stikata, v naletu dveh osebnih avtomobilov pri prečkanju ceste padel 290 kilogramov težak medved. V trku s pločevino je bil tako hudo poškodovan, obležal je na travi pod cestiščem, da ga je moral z milostnim strelom pokončati domači lovec, potem ko je bila o dogodku obveščena ribniška policija.

»V zgodnji uri, ko se je cesta dušila v pločevini, veliko ljudi pa se je ob njej tudi ustavljalo, je obstajala resna nevarnost, da bi ranjena zver lahko koga napadla. Zato je bil odstrel neizogiben,« je dejal Branko Dejak, član zelene bratovščine Dolenja vas. Njegovi kolegi so kmalu poskrbeli za odvoz trupla v lovski dom v Dolenji vasi. »To je že peti povoženi medved letos na našem območju, a tako velikega, kot je ta, ki naj bi bil star okrog petnajst let, še nisem obravnaval,« je poudaril Miran Bartol, ki je na kočevski območni enoti zavoda za gozdove pristojen za vzrejo in varstvo divjadi.

In kako se je zgodiloč Kosmatinca naj bi v glavo, tako so povedale priče, s sprednjim in nato še stranskim delom avta zadela voznica citroëna, ki se je peljala iz Kočevja. Trk jo je tako šokiral, da ni mogla dajati izjav. V hudo poškodovano zver naj bi nato trčil voznik golfa, ki je peljal iz iste smeri, a njegov avto ni bil tako poškodovan kot prvi. Dolenjevaški lovci, ki so sicer vajeni takšnih prizorov, opozarjajo, da ta prehod na polju, po katerem je cesta zaradi poplav dvignjena nad traviščem, uporabljajo živali, zlasti medvedi. Da bi ustavili ubijanje divjadi in škodo, ki nastaja ob tem, bi bilo treba urediti koridor zanje.

Vir: Slovenske novice, Milan Glavonjić

Komentiraj