Ribnica

Med Škofljico in Ljubljano kmalu po štiripasovnici

Ljubljana, 09.12.2009, vsakodnevni zastoji na relaciji Ljubljana Kocevje. Foto: Marko Feist
Vsakodnevni zastoji na relaciji Ljubljana Kocevje. Foto: Marko Feist

Škofljica − Župani občin na razvojni osi 3A so danes v Škofljici s predstavniki ministrstva za infrastrukturo govorili o prometni povezanosti regije z Ljubljano. Največ časa so namenili načrtovani štiripasovnici od Škofljice do Ljubljane. Preureditev določenih odsekov ceste bi lahko začeli že letos, vsekakor pa prihodnje leto.

Ljubljana, 09.12.2009, vsakodnevni zastoji na relaciji Ljubljana Kocevje. Foto: Marko Feist

Vsakodnevni zastoji na relaciji Ljubljana- Kočevje. Foto: Marko Feist

Ureditev štiripasovnega prometa na Dolenjski cesti od Škofljice skozi Lavrico do križišča na Rudniku v Ljubljani je po beseda ministra Petra Gašperšiča sicer le ena raven celovite rešitve problema prometne povezanosti regije s prestolnico.

Ureditev za 4,4 milijona evrov

Celovito reševanje te problematike poleg ureditve omenjene štiripasovnice zahteva še usposobitev železniške povezave od Kočevja do Ljubljane, vzpostavitev polnega avtocestnega priključka Šmarje – Sap in dodatno omogočanje koriščenja javnega potniškega prometa prek vzpostavitve sistema Park&Ride.

Kot je po srečanju z župani v izjavi novinarjem dejal Gašperšič, je štiripasovnica med Škofljico in Ljubljano ključna, obstajajo pa dobre možnosti, da jo izvedejo čim prej z ne prevelikim investicijskim vložkom. Po ocenah projektantov bi jo bilo mogoče urediti za 4,4 milijona evrov, po ministrovih ocenah pa so možni še nekateri prihranki.

Širina voznih pasov bo tri metre

Minister časovnega načrta gradnje štiripasovne ceste ni hotel podati, je pa zatrdil, da bodo določene odseke, kjer ni potrebno veliko gradbenih del, poskušali začeti preurejati že letos − predvsem na odseku Lavrica−Rudnik, kjer je treba cestišče le preplastiti in narisati nove črte −, zagotovo pa se bodo projekta lotili prihodnje leto. Glavna omejitev so, tako minister, finančna sredstva.

Za izvedbo štiripasovne ceste − širina voznih pasov bo tri metre, prehitevalnih 2,90 metra, pločnik bo ustrezne širine, kolesarsko stezo bodo poskušali premakniti na zahodno stran železniške proge, ponekod bo potrebna hitrost prometa 50 kilometrov na uro − ni predvidenih večjih gradbenih posegov, je pojasnil Gašperšič. Porušiti bo treba le dva pomožna objekta, preostala dela terjajo le manjše posege v zasebna zemljišča.

Zadovoljni s križiščem

»Promet hočemo urediti na identičen način, kot je v Ljubljani na Dolenjski cesti,« je pojasnil minister Gašperšič, ki si želi probleme na področju prometne infrastrukture reševati tako, da niso nujno zelo dragi. Tak primer je, denimo, novo krožišče v Škofljici, s katerimi so občani po besedah župana Ivana Jordana zelo zadovoljni.

Minister ocenjuje, da bi s štiripasovnico, vzpostavitvijo železniške povezave Kočevje−Ljubljana in avtocestnega priključka Šmarje – Sap ter z dodatnim koriščenjem javnega potniškega prometa prometno problematiko celotnega območja lahko rešili za deset let. V tem času pa bo treba iskati rešitve za umestitev obvoznice, za kar pa bodo potrebni določeni napori.

Vir: delo.si

2 komentarja

 • Ja, seveda.

  Kolikor so v teh letih zapravili za sestankovanja, seje-na-sejo, srečanja lokalnih šerifov s pogostitvami, “pravna mnenja” (in ostala “svetovanja”), umikov papirjev v predale in ponovnega brisanja prahu iz njih, bi z tistim denarjem že zdavnaj naredili obvoznico ali pa to štiripasovnico.Pa tudi priključka na avtocesto, Šmarje-sap.

  Koritniki nesposobni. Toliko kot je bilo Kočevskih in Ribniških (pa tudi ostalih na tem koridorju) veljakov med poslanci in med ministri pa niso uspeli v vseh teh desetletjih poskrbeti niti za dostojno ureditev cestnega prometa.

  Nič čudnega, da je ta isti lokalni nesposobni “konzorcij” popušil pri evropskem razpisu za gradno širokopasovnega interneta (optike) po ruralnih krajih. NESPOSOBNEŽI!

  Nekateri smo ob poslušanju teh pravljic v tem času že odrastli, doštudirali in odšli iz te “domače grude”. In se ne nameravamo vrniti, saj smo siti vladanja brezumja enih in istih lokalnih šerifiv brez resne volje in perspektive.

  Samo jamranje in beračenje pa s prstom kazanje na “grdo državo”. Pomembna je perspektiva in volja, brezpogojna – torej veliki štrajki in državna nepokorščina, če je res na državi, da namerno bremza oz. prelaga neke take osnovne zadeve!

  nebuloze

Komentiraj