Ribnica

Makoše – pozabljena partizanska vas

Makoše

V Makošah pri Ribnici vaščani tarnajo nad občino, ki je nanje pozabila. Ta vas je namreč edina v deželi suhe robe, ki še ni povezana z asfaltom. Kadar se zima poslavlja, praviloma za seboj pusti sledi na cestah.

V občini Ribnica je teh cest kar nekaj kilometrov, izstopajoča z luknjami in grbasto površino je tudi tista, ki v dolžini 1.300 metrov vas Makoše povezuje z Lipovcem v krajevni skupnosti Dolenja vas. Poteka skozi gozd in se na sredi poti križa z nekdanjo rimsko cesto Otavice-Ložine. V sušnem obdobju je zaradi razgibane in pisane narave še bolj oblegana.

Vas Makoše je najbolj znana po tragediji 18 borcev 9. brigade NOV, ki so po izdaji pred streli nemških in domobranskih vojakov padli pred 66 leti. Po vojni je bolj samevala, danes v njej stalno živi sedem ljudi, ki si želijo novega priseljevanja in oživitve kraja.

Makoše so tudi edina naseljena vas v občini, ki še nima cestne povezave z drugim cestnim omrežjem na Ribniškem. Zakaj je temu tako, nihče ne ve. Nekateri vaščani namigujejo, da zardi tega, kjer je to bila partizanska vas in jo zaradi tega kaznujejo.

Na občini Ribnica so povedali, da cesta Lipovec Makoša ni v planu načrtov razvojnih programov občine za asfaltiranje, saj lokalna skupnost za to nima denarja. Zagotovo bo prišel čas, ko bodo tudi Makoše hkrati posodobili s cesto, vodo in elektriko. Za prevoznost poskrbijo tako, da dvakrat letno, tako kot na drugih makadamskih cestah, poravnajo vozišče, vmes pa s peskom zasujejo večje luknje.

Brane Dejak, ki v Makošah živi na zemljišču svojih prednikov, je razložil, da imajo poleg neprimerne ceste tudi težave z vodo in elektriko.

ZVOK: Brane Dejak o Makošah

Vir: radiokrka.com

Komentiraj