Ribnica

Lokalne volitve 2010: Kandidatka za županjo mag. Andreja Škrabec o romski problematiki v občini

mag. Andreja Škrabec - Kandidatka za županjo občine Ribnica

mag. Andreja Škrabec

Ribnica – Novega župana občine Ribnica čaka veliko dela tudi pri ureditvi romskih naselij. Romske družine so doslej preko medijev izvajale pritisk na občino, pri tem pa niso same naredile nič za svoje bivanjske razmere.

To je kislo jabolko v občini Ribnica, v katero doslej pristojni niso hoteli ugrizniti. Čeprav so težave v zvezi s tem kompleksne, so po besedah Andreje Škrabec, kandidatke za županjo rešljive. Predvsem si ne smemo zatiskati oči, da romskih naselij v občini ni. Lokalna skupnost bi morala kot prvi korak sprejeti odlok o ureditvi spornih naselij (v dveh živi okoli sto Romov, a točnega števila ni) in jih umestiti v novi prostorski plan. Problem je treba reševati celostno, v skladu s sprejetim sklepom občinskega sveta in ne posamično.

Tako bi se izognili navadi posameznih romskih družin, ki so doslej večkrat izvajale medijske pritiske na občino, zaradi tega pa se je neposredno povečala nestrpnost nekaterih drugih občanov, med katerimi so tudi taki, ki jih še bolj tepejo neurejene socialne in bivalne razmere. Zaradi tradicije naseljevanja in preseljevanja jih ni mogoče naseliti v strnjene blokovske soseske. Andreja Škrabec se še posebej zavezama za postopno socializacijo Romov. Prvi korak k ureditvi bi bil po mnenju Škrabčeve ponovno odprtje romskega oddelka v vrtcu.

Vir: radiokrka.com

Komentiraj