Ribnica

Jurčki na Ribniškem že poganjajo

Blaž Merhar z jurčki
Blaž Merhar z jurčki

Nemška vas – Zaradi muhastega vremena oziroma obilice padavin ta mesec in dokaj sušnega aprila, je letošnja gobarska sezona na Ribiškem manj izdatna kot je bila vrsto leto prej. A se ne gre bati, opozarjajo poznavalci teh gozdnih rastlin z vsestransko tudi zdravilno učinkovitostjo, junija bodo rastišča vzbrstela.

Blaž Merhar z jurčki

Blaž Merhar z jurčki

Z bržkone prvo najdbo jurčkov je letos na Ribniškem postregel Blaž Merhar iz Nemške vasi pri Ribnici, ki vodi podjetje Gobar, za odkup, pridelavo in prodajo gob. Lučaj od hiše, v ravnem delu bolj gošče kot strnjenega gozda, je utrgal kar 16 manjših zdravih jurčkov. Pravzaprav je bila ta rekordna bera delo dveh, očeta in sina.

Mladi podjetnik, ki je obrt vzljubil od očeta, prej pa se je z gobarstvom ukvarjal tudi dedek, je poudaril, da le mati narava ve, kako bo sejalo gobarsko leto.

Žal je ravnovesje zdravih gob na slovenskem trgu, že pred leti, v zadnjem času pa še bolj, porušil konkurenčni uvoz zmrznjenih in menda tudi celih gob iz Kitajske. Seveda po nižji ceni ter s poreklom in kakovostjo, o kateri ima vsakdo svoj mnenje. Zagotovo so te gobe manj zdrave kot sveže iz domačih gozdov z Ribniško Kočevskega območja.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]Nižjim cenam v želji po hitrem zaslužku sledijo številni slovenski gostilničarji, ki tako prezrejo kakovosti domače gobe, gostje pa ne vedoč z užitkom pojedo tujo gobo.

Blaž Merhar o najdbi
Blaž Merhar o obrti
Blaž Merhar o uvozu

Vir: radiokrka.com

Komentiraj