Ribnica

Iz hiše v svet – Katalog o življenju suhorobarskih in zdomarskih družin

Ribnica – Projekt življenje suhorobarskih in zdomarskih družin v Ribniški dolini v 20. stoletju združuje raziskavo, razstavo, družabne igre, delavnice, digitalizacijo in katalog. Slednjega so sinoči v Miklovi hiši predstavili etnologinja dr. Irena Rožman, kustosinja Polona Rigler Grm in pripovedovalci zgodb v ribniškem narečju.

Katalog iz Hiše v svet predstavlja ribniškega, kmečkega, delavskega, suhorobarskega in zdomarskega človeka ter njegovo družino. Tako razstava kot katalog predstavljata družbeno kulturo ribniške domače obrti suhe robe. Izpostavljen je posameznik kot nosilec te žive dediščine. Osnovno vsebino predstavlja družina, ki temelji na reprodukciji, socialni slojevitosti, preživetju in gospodarstvu ter medsebojni pomoči. Celotno zgodbo dopolnjujejo preživetvene strategije družin s fotografijami, razglednicami in arhivskim gradivom. Vsebini dajejo žlahtnost izseki zgodb pripovedovalcev v narečju.

Kustosinja Polona Rigler Grm pravi, da je sok vsakega posameznika rodil sad, ki bo hranil dušo ribniškega človeka in postavil njegovo podobo v svet.

Projekt je nastal v sodelovanju s stroko, knjižnico in muzejem Miklova hiša, s pričevalci zgodb in darovalci gradiva. Katalog je izdal in založil Muzej Miklova hiša. Izid sta omogočila Ministrstvo za kulturo RS in Občina Ribnica.

Vir: radio1.si

Komentiraj