Ribnica

Igor Omerza predstavil svojo knjigo: Edvard Kocbek – osebni dosje št. 584

Edvard Kocbek Osebni dosje št. 584

Edvard Kocbek – osebni dosje št. 584

V skednju Škrabčeve domačije v Hrovači je publicist in raziskovalec Igor Omerza sinoči, 13.5.2010 predstavil svojo knjigo »Edvard Kocbek – osebni dosje št. 584« . O Kocbeku je spregovorila tudi dr. Spomenka Hribar

Omerza je v knjigi orisal silovito sovražno kampanjo policijskega režima proti znamenitemu Kocbekovemu tržaškemu pričevanju. Kocbek, sicer predstavnik katoliške levice in partizan, udeleženec zasedanja Zbora odposlancev slovenskega naroda v Kočevju in AVNOJ-a, je imel moralno držo in tudi odgovornost, da spregovori o povojnih pobojih domobrancev.

Marca 1975 je v Trstu izšlo Kocbekovo pričevanje o tej tragediji, ki ga je spisal tržaški pisatelj Boris Pahor. Kot je dejal Omerza, je zlasti slovensko komunistično oblast zaradi tega zajela paranoja, zato je bil potreben obračun s Kocbekom. Pri tem naj bi še zlasti izstopal Edvard Kardelj, ki je postajal vse bolj neizprosen. Njegova tortura je trajala od leta 1944 pa vse do smrti 1981.

V tem času je za Kocbekom vohunilo kar 69 sodelavcev Udbe – tudi njegovi »prijatelji«, ohranjenega naj bi bilo več kot dvajset tisoč strani udbovskega gradiva. Igor Omerza je dejal, da je bil med takšnimi prijatelji tudi pisatelj Jože Javoršek, rojen v Velikih Laščah. Neizpodbitni dokumenti obstajajo o tem, da je ves čas ovajal celo svojega dobrotnika Josipa Vidmarja, pa Vitomila Zupana, Dušana Pirjevca, Zorana Mušiča, Borisa Pahorja, Alojza Rebulo in številne druge. Javoršek je od leta 1952, ko je prišel iz zapora, o Kocbeku napisal 179 poročil na 155 straneh. Kot ovaduha ga je razkrinkal sam Stane Kavčič.

Vir: radiokrka.com

Komentiraj