Ribnica

Hudorovičevi niso več pred občino

Danilo Hudorovič prenehal s stavko

Šestčlanska romska družina Hudorovič iz nelegalnega romskega naselja Goriča vas, ki je od torka, 18.5.2010 protestirala pred stavbo ribniške občine, je v petek, 21.5.2010 prenehala s protestom.

Danilo Hudorovič in njegova partnerka Katja Kocjan sta s svojimi štirimi otroki zelenico pred občinsko stavbo zapustila po sestanku na Uradu za narodnosti, ki je bil danes v Ljubljani.

Poleg Hudoroviča so se sestanka udeležili še Darko Rudaš (predsednik foruma romskih svetnikov Slovenije), ribniški župan Jože Levstek in predstavnica slovenskega Amnesty International Jerneja Turin. Direktor Urada za narodnosti Stanko Baluh se sestanka zaradi drugih že v naprej dogovorjenih obveznosti ni mogel udeležiti.

Na sestanku so sklenili, da se v najkrajšem času na delovnem posvetu sestanejo Baluh, Rudaš in Levstik. Po naših podatkih naj bi do sestanka prišlo v sredo, udeležili pa naj bi se ga tudi predstavniki urada varuhinje človekovih pravic. Vsi skupaj si bodo menda ogledali tudi romsko naselje.

Kot nam je pojasnil Rudaš, je Hudorovič na današnjem sestanku opozoril, da prosijo ribniško občino, naj jim da v najem enega od štirih praznih stanovanj. Tudi država naj bi imela v Ribnici štiri prazna stanovanja, sami pa živijo v majhni leseni baraki v romskem naselju v Goriči vasi brez vode, elektrike in sanitarij.

Povedal je še, da so njegovi otroci stari od deset mesecev do osem let, mlajša dva, stara deset mesecev in tri leta, pa imata kronični bronhitis in ne smeta biti v vlažnih prostorih. Kot je povedal Rudaš, Hudorovič pričakuje, da bo ribniška občina objavila razpis za neprofitna stanovanja.

Občina, ki ima 63 stanovanj (52 neprofitnih, šest kadrovskih in pet profitnih), je letos spomladi objavila razpis za profitna stanovanja, za neprofitna pa je razpis nazadnje objavila pred desetimi leti.

Vir: dolenjskilist.si

Komentiraj