Ribnica

Gradnja novega ribniškega vrtca teče po načrtih

Gradnja novega vrtca v Ribnici
Do septembra prihodnje leto bo končana gradnja stavbe, ki bo merila 1629 kvadratnih metrov, do konca leta pa bo celoten Vrtec Ribnica preseljen. Foto: Simona Fajfar /Delo

Ribnica – Naložba v največji nizkoenergijski vrtec v Sloveniji, ki ga gradi Riko, je vredna 7,5 milijona evrov. »Takoj ko bo jasno, iz katerih virov zagotoviti denar, bomo začeli graditi drugo fazo vrtca,« pravi ribniški župan Jože Levstek. Pričakuje, da jim bo to uspelo že maja ali junija. Naložba v največji nizkoenergijski vrtec v Sloveniji, ki ga gradi Riko, je vredna 7,5 milijona evrov.

Dela na gradbišču poleg sedanjega vrtca potekajo po terminskem načrtu, pravi ribniški župan Jože Levstek. V novih prostorih bo vrtec začel delovati v začetku leta 2014.

Gradnja novega vrtca v Ribnici

Ko bo končana prva faza gradnje, se bo v novi vrtec preselilo deset oddelkov druge starostne skupine ali 180 otrok. Foto: Simona Fajfar /Delo

Novega gradijo, ker je bil stari neprimeren

»Potem, ko se je Varstveno-delovni center (VDC) Ribnica pred kratkim preselil v Obrtno cono Ugar, ne vemo, kaj bomo imeli v zidanem delu sedanjega vrtca, ki je po mnenju strokovnjakov primeren za obnovo,« pravi Levstek. Drugi, montažni del sedanjega vrtca, bodo, kot priporočajo strokovnjaki, zaradi dotrajanosti porušili.

Ugotovitve inšpektorjev o neprimernosti vrtca so bile vzrok, da se je občina odločila za gradnjo novega. V letih 2009/10 je izpeljala natečaj za najboljšo arhitekturno rešitev za novi ribniški vrtec, komisija pa je med 58 arhitekturnimi biroji izbrala projekt arhitektov Bojana Mrežarja, Renata Rajnarja in Petra Rijavca iz arhitekturnega biroja Arhi-tura. Gradnjo so razdelili v dve fazi, skupaj bo skoraj 4000 kvadratnih metrov površin. V vrtcu bo dvajset igralnic, kar pomeni, da bo prostora za 365 otrok.

Po dokončanju vrtca otrok na čakalni listi ne bo več

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]»Zdaj imamo vpisanih 355 otrok v 20 oddelkih, 40 pa jih je na čakalni listi,« pravi ravnateljica Vrtca Ribnica Darja Šilc. Ko bo končana prva faza gradnje, se bo v novi vrtec preselilo deset oddelkov druge starostne skupine ali 180 otrok. »Po potrebi bomo v starem vrtcu zagotovili še oddelek ali dva,« pravi Šilčeva.

Prav gotovo pa po dokončanju novega vrtca otrok na čakalni listi ne bo več: »Če bo vpisanih otrok več kot za 20 igralnic, kot je predvideno zdaj, bomo lahko v novem vrtcu uredili še dve dodatni igralnici. Naša želja je, da bi ga obiskovali vsi otroci,« pravi ravnateljica.

Vir: delo.si, Simona Fajfar

2 komentarja

  • Pri nedavnem obilnem sneženju se je porušil del strehe gledano iz servisne ceste. Upajmo, da so napake odpravljene, da se ne bo zgodilo isto ko bodo notri že otroci. Upam, da napaka ne bo ostala prikrita.

Komentiraj